Burgemeester En Wijkmanagement In De Loads 8

Architectuur en kunst in het Zaantheater

Het Zaantheater is ontworpen door drie Zaanse architecten: Paul Carree, Wim Wester en Jan Zijlstra. In december 1998 werd het theater geopend door Koningin Beatrix.

Gedicht van Freek de Jonge
In een glazen ruit in de foyer van het Zaantheater is een gedicht over de Zaan van Freek de Jonge gegraveerd.

Noord-Hollandse Theaterhelden
In het seizoen 2010-2011 werden door Fotograaf Bart Homburg tien Noord-Hollandse Theaterhelden gefotografeerd in het Noord-Hollandse landschap. Deze foto’s hebben een vaste plek gekregen in de foyer van het Zaantheater.

Uitspraken van artiesten in de parkeergarage en op de Sofabank
De parkeergarage is door kunstenares Heleen Snuverink verfraaid met 21 bekende uitspraken van cabaretiers, toneelschrijvers en andere artiesten.

Social Sofa
Tijdens de beperkende coronamaatregelen in 2020 haalde het Zaantheater het landelijke project Social Sofa naar Zaanstad om mensen bij elkaar te brengen. Eén van deze banken werd speciaal gemaakt voor op het voorplein van het Zaantheater. In de zomer van 2022 dragen we het succesvolle project over aan de landelijke Social Sofa organisatie. 

De Poort – Rob Cerneüs jr. en Avi Goodall
Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van het Zaantheater in 2013, zijn artiesten en publiek op de foto gegaan. Fotograaf Avi Goodall heeft deze foto’s verwerkt tot een paneel dat omlijst wordt door een bronzen theaterpoort van Rob Cerneüs jr. Het kunstwerk De Poort staat in de bovenfoyer van het Zaantheater.