Inna En Francine

Zaans Zilver zorgt voor ‘Lichtpuntjes’

Zaans Zilver zorgt voor ‘Lichtpuntjes’

Nog even en dan staan zo’n vijftig 60-plussers op de planken van het Zaantheater. Op zondagmiddag 19 juni om 15.30 uur is de voorstelling ‘Lichtpuntjes’ van Zaans Zilver te zien in het Zaantheater. Solisten Francine Jensma en Inna van der Velde-Tishchenko kijken ernaar uit. Twee deelnemers die voor de liefde naar de Zaanstreek kwamen en nu volop genieten van de tweede familie die Zaans Zilver voor hen is.  

Zaans Zilver is een project van kunstencentrum FluXus en het Zaantheater, met als doel 60-plussers te stimuleren om te zingen en theater en muziek te maken. De groep is op dit moment nog volop bezig met de repetities. De voorstelling ‘Lichtpuntjes’ gaat over hoe je ervoor kunt zorgen dat je ook in moeilijke tijden het positieve blijft zien. Spelers, solisten en een koor verbeelden een zomerdag in het park, met alle ups en downs die daarbij horen. Inna en Francine zingen in deze voorstelling beiden een lied dat ze zelf hebben uitgekozen.

Inna van der Velde-Tishchenko (60 jaar)
Lied: You raise me up
“In de voorstelling zing ik ‘You raise me up’. Ik wist eerst niet zeker of ik zo’n emotioneel lied durfde te zingen, maar met dit lied hoop ik anderen kracht te geven. Ik kom oorspronkelijk uit Oekraïne. Ik heb klassieke zang gestudeerd en daarna lange tijd opgetreden als zangeres en muzikant. Ik bespeel de bandura, een Oekraïense harp. Mijn Nederlandse man heb ik leren kennen toen ik optrad in het Mariinskyi Park in Kiev. Hij was op vakantie en bezocht mijn optreden en sprak me later aan. Tweeëntwintig jaar woon ik nu in Nederland. Ieder jaar gingen we samen op vakantie naar Oekraïne, totdat hij anderhalf jaar geleden helaas is overleden en nu is daar de oorlog uitgebroken. Ik ervaar gelukkig veel steun van Zaans Zilver. We zijn als een familie voor elkaar. En het is fijn dat we met zijn allen kunnen zingen en iets moois maken.”

Francine Jensma (69 jaar)
Lied: Hier Encore
“Ik zing ‘Hier Encore’ van Charles Aznavour. Een liedje dat gaat over ouder worden; ‘gisteren was ik nog jong’. Dat is ook hoe ik het ervaar. Ik voel me helemaal niet oud, leeftijd is maar een getal. Mijn man zegt vaak dat ik nog zo enthousiast kan reageren als een kind. Zo kan ik erg genieten van mooie landschappen. Tweeëntwintig jaar geleden heb ik hem via internet leren kennen. Ik was politieagente in Quebec in Canada en hij was cipier in Heerhugowaard. We spraken af om als vrienden samen in Nederland onze vakantie te vieren. De vonk sloeg direct over. Een paar maanden later ben ik in Nederland komen wonen. In Canada had ik als politieagente helemaal geen tijd om op te treden en te zingen. Dat talent heb ik hier ontwikkeld. Ik zing altijd, tijdens de afwas en tijdens het koken. Zaans Zilver voelde voor mij direct als een warm bad. We hebben zoveel plezier met elkaar en deze voorstelling in het Zaantheater wordt prachtig.”

Heb je zin in een mooie en inspirerende middag? ‘Lichtpuntjes’ is te zien op zondagmiddag 19 juni om 15.30 uur. Er zijn nog kaarten beschikbaar.