CONTACT!Websitefoto

Toi toi toi Lieve, Maud en Mats!

In de serie ‘Toi toi toi’ reizen we met theatermakers en acteurs mee naar het Zaantheater. Vandaag lopen we mee met de Zaanse Lieve de Boer (19 jaar), Mats van der Hulst (18 jaar) en Maud Bruggeman (21 jaar). Zij zijn de eerste gastprogrammeurs van GAST!. Een nieuw initiatief van het Zaantheater waarbij jongeren hún droomprogramma realiseren. Op 9 april om 21.00 uur is hun productie 'CONTACT' te zien in het Zaantheater. Een mix van dans, projectie en tekst met een afterparty.

Het is donderdagochtend en Lieve en Mats staan al in de zon voor het appartement van Lieve in Zaandam te wachten. “Ik woon hier drie maanden,” vertelt Lieve, “Het was het huis van mijn oma, maar zij is verhuisd en ik had het geluk dat ik erin mocht.” De telefoon van Mats zoomt: “Maud is verdwaald.” Samen buigen ze zich over de telefoon om te kijken waar Maud is. “Aan de andere kant van het spoor!” Er wordt besloten om halverwege de route naar het Zaantheater met haar af te spreken.

Lieve, Mats en Maud zijn eerstejaars studenten Productie Podiumkunsten aan de Amsterdamse Hoge School voor de Kunsten. Zij zijn de eerste drie gastprogrammeurs van GAST! Al lopend vertellen ze dat ze meteen wisten waar hun productie over moest gaan: over contact en technologie. En zo ontstond 'CONTACT'.

Geluk
Mats vertelt: “Soms kijken vrienden telkens op hun telefoon terwijl je met hen afspreekt. Dat vind ik jammer.” Lieve: ”En in de trein kijken mensen geen seconde van hun schermpje weg. Terwijl ik juist mijn geluk haal uit die ene keer dat ik oogcontact heb met iemand en een kort gesprekje.”

Maud staat vlakbij het station te zwaaien en wordt uitgebreid geknuffeld door Lieve en Mats. Terwijl we verder lopen vertelt zij hoe het is om een productie te maken. “Heel erg leuk en ook spannend. We hebben vier mensen uitgenodigd om een monoloog te schrijven over hun ervaringen met technologie, communicatie en individualisering. Er zijn drie dansers, er is een videoprojectie en een afterparty. Het wordt te gek.” Mats voegt eraan toe dat hij het belangrijk vindt dat meer jongeren naar het theater komen. “Veel van onze leeftijdgenoten denken dat je alleen een musical kan zien in een theater, maar theater is zoveel meer.”

Elkaar aankijken

We lopen over de markt. Lieve koopt een bos munt en een banaan en kletst nog even met de marktkoopman: “Op de markt heb je altijd van die leuke gesprekken.” Vandaag gaan ze de hele dag in het Zaantheater aan het werk en vanavond hebben ze een repetitie. Wat hopen ze met de voorstelling te bereiken? Maud: “We hopen dat mensen contact met elkaar maken. Dat hoeft niet door direct hele diepe gesprekken met elkaar te voeren. Het kan ook door elkaar even aan te kijken.