STILLS.00 00 10 00.Still003

Theater na de Dam: film Vlucht

Theater na de Dam: film Vlucht

Op de avond van Nationale Dodenherdenking, donderdag 4 mei, zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Het Zaantheater doet dit door de film Vlucht te vertonen. Deze film is geschreven en gespeeld door acteur en (radio)presentator Eric Corton. Na afloop kunt u napraten over Vlucht met Corton en regisseur Benno Hoogveld. 

De film verhaalt over Max, een leraar Nederlands. Hij leidt een heel gewoon bestaan met zijn vrouw en twee kinderen. Als docent heeft hij een grote liefde voor literatuur en geschiedenis. Maar hij heeft ook een mening. En een enorm rechtvaardigingsgevoel. Als de wereld om hem heen langzaam verandert en hij zijn leven niet meer zeker is, neemt Max het moeilijkste besluit denkbaar: hij vlucht. Naar een onbekende toekomst.

Invoelbaar maken
Naast zijn werk als acteur en radio)presentator was Eric Corton vijftien jaar lang ambassadeur van het Rode Kruis. Dat inspireerde hem om Vlucht te maken. Eric Corton: “Hoe ver moet een mens gedreven worden om huis, haard en geliefden te verlaten en op de vlucht te slaan? Die vraag heeft mij vanaf het eerste moment dat ik via het Rode Kruis in een vluchtelingenkamp stond beziggehouden. In Vlucht heb ik geprobeerd dat invoelbaar te maken voor ‘ons’. Wij, die leven in vrijheid, een vrijheid die je nooit voor lief mag nemen. Vlucht is een what if die niet eens zo ver van onze realiteit af staat.”

Vertaald naar hier en nu
“Theater na de Dam op 4 mei vraagt om een speciale invulling”, geeft Angelique Finkers, directeur van het Zaantheater aan. “Vlucht is qua thematiek zeer toepasselijk en bijzonder omdat Eric Corton de dreiging vertaald heeft naar een situatie die voor ons heel herkenbaar is en eigenlijk zegt: het kan iedereen overkomen. De mensen die Oekraïne zijn ontvlucht hadden tot een jaar geleden ook niet gedacht dat zij niet meer veilig zouden zijn in hun eigen land. Totdat het je overkomt kun je je een dergelijk lot gewoon niet voorstellen.”

Finkers vervolgt: “Daarnaast vind ik Vlucht bijzonder, omdat het gestart is als een solo-theatervoorstelling op locatie. Wij vertonen de filmversie;  door corona-omstandigheden heeft Vlucht namelijk een hele nieuwe vorm gekregen. De film is niet opgenomen in een theater maar in een bunker in de Haarlemmermeer, zonder publiek, maar heel intens gespeeld op de camera. Ik wil die andere vorm graag laten zien.”

Met elkaar in gesprek
De Nationale Dodenherdenking roept vaak veel herinneringen, associaties en emoties op. Daarom gaat de foyer van het Zaantheater op 4 mei om 20.05 uur open voor publiek voor koffie en een goed gesprek, een bijzondere film, indringende thematiek en gelegenheid tot napraten met de makers en met elkaar.

Samenwerking met 4 en 5 mei Comité Zaanstad 
De filmvertoning van VLUCHT in het Zaantheater wordt mede mogelijk gemaakt door het 4 en 5 mei Comité Zaanstad. Het 4 en 5 mei Comité Zaanstad staat voor blijvende aandacht voor vrijheid. Ook wil het Comité jonge mensen van nu laten inzien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dit doet het Comité door jonge mensen bewust te maken van de begrippen vrijheid, vrede en gerechtigheid.

Kaarten
Om 21:00 uur start de filmvertoning van Vlucht. Kaarten koop je hier

STILLS.00 00 10 00.Still003