Voorstelling Mime Wave Kids

Oekraïense theatermaker maakt vrolijke kindervoorstelling met een actuele lading

Tijdens het ‘Peuterfestival in het oerwoud’ in het Zaantheater op zondagmiddag 20 november is de voorstelling ‘Thuis’ (vanaf 2 jaar) te zien. Een vrolijke en luchtige voorstelling voor kinderen vanaf twee jaar over wat een huis een thuis maakt, gemaakt door de van oorsprong Oekraïense theatermaker Anastasiia Liubchenko. De voorstelling is geïnspireerd op haar persoonlijke verhaal en na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne nog actueler. Een kort gesprek met Anastasiia over de voorstelling.

Waar gaat de voorstelling precies over?
‘Thuis’ gaat over Ana en haar hondje Djonnik die op zoek zijn naar een huis. Ze komen allerlei dieren tegen en willen graag bij hen wonen. Maar het huis van de giraffe is veel te groot en dat van de pinguïn veel te koud. Op de achtergrond zie je geanimeerde schilderijen die ik zelf heb geschilderd en mijn man componeerde de muziek.

Hoe kwam je op het idee voor ‘Thuis’?
Mijn moeder woonde op de Krim, maar is acht jaar geleden gevlucht toen de Russen dit deel van Oekraïne innamen. Daarna moest zij op zoek naar een nieuw huis. Zij heeft in verschillende vluchtelingenkampen gewoond totdat ze zes jaar geleden een huis in Duitsland kreeg. Toen ik de voorstelling af had werd die helaas opeens nog actueler toen begin van dit jaar de oorlog in Oekraïne uitbrak.

Jij bent ook van Oekraïne naar Nederland verhuisd. Voelde je je snel thuis in Nederland?
Twaalf jaar geleden ben ik gaan studeren aan de Amsterdamse Theaterschool. Het duurde wel vier of vijf jaar voordat ik me hier echt thuis voelde. Ik moeste wennen aan de tomaten en komkommers die hier heel anders smaken dan in Oekraïne. Wel vond ik de Nederlandse kaas meteen heel lekker. Ik voelde me pas echt thuis toen ik de taal leerde kennen. Toen ik begon te verstaan wat mensen in de bus en de tram tegen elkaar zeiden. En ook doordat ik vrienden kreeg. Toen ik een man en een kind kreeg voelde ik me helemaal thuis. Wat ik kinderen met deze voorstelling wil meegeven is dat je je eigen huis kunt creëerden.

Hoe is het om deze voorstelling te spelen nu er in jouw ‘thuis’- land oorlog is?
Op de eerste dag van de oorlog heb ik ‘Thuis’ ook gespeeld. Dat was de zwaarste voorstelling van mijn leven. Mentaal vind ik het soms nog steeds niet makkelijk om deze voorstelling te spelen. Maar ik vind het wel heel belangrijk om te doen. Als mensen aan Oekraïene denken, denken ze nu aan oorlog. Ik wil mensen juist iets moois laten zien. Er zitten vaak Oekraïense kinderen met hun ouders in de zaal. De kinderen huilen nooit na afloop, maar veel ouders wel. Ik ga na afloop vaak even met hen in gesprek om troost bij elkaar te vinden. Ik verkoop t-shirts om geld in te zamelen voor Oekraïense vluchtelingen en mensen die nog in Oekraïne wonen. Ik ben blij dat ik op die manier iets kan doen.

Wil je deze bijzondere voorstelling met je kind(eren) bezoeken? Koop dan hier een kaartje. Iedereen met een kaartje voor de voorstelling mag ook naar hartenlust spelen in de speeltuin in de foyer vanaf 13.30 uur.