Boudewijn De Groot 1966 Zaandam Pieter Boersma

Laatste editie ‘Mens durf te lezen’ over protestliederen

Boudewijn de Groot zong eerste protestlied in Zaandam


ZAANDAM - Op zondag 11 december om 16.00 uur is ‘Mens durf te lezen’, voor de laatste keer te zien in het Zaantheater in Zaandam. Zes jaar lang produceerde Anita Gundlach deze muzikale en literaire Salon van de Zaanstreek. Zij sluit de succesvolle salon af met een tikkie ondeugende aflevering over Cornelis Vreeswijk, protestliederen die hun oorsprong vonden in Zaandam (!) en er wordt nieuw fotomateriaal vertoond van de roemruchte ABC-mars van 1966 die eindigde in Zaandam.

Sinds 2016 organiseert Anita Gundlach (programmamaker en oud-docent Nederlands) ‘Mens durf te lezen’, een salon in het Zaantheater die zij zelf bedenkt en produceert. Hoewel Anita de salons met veel plezier heeft georganiseerd, stopt zij er nu mee op eigen initiatief. Anita: “De organisatie is op dit moment te arbeidsintensief.” Ze kijkt met veel voldoening terug: “De salons zijn puur en authentiek, ze komen recht uit het hart. Dat heeft het publiek ook gevoeld. Ik ben blij en trots dat ik zo’n mooie reeks heb mogen maken.”

Laatste editie: Cornelis Vreeswijk en de geschiedenis van het protestlied in Nederland
Veel mensen denken bij zanger Cornelis Vreeswijk (IJmuiden, 1937 - Stockholm, 1987) eerder aan zijn humoristische en poëtische liedjes zoals ‘De nozem en de non’ dan aan zijn protestsongs. Toch noemt schrijver en Zaankanter Hans van den Pol Vreeswijk juist ‘de Scandinavische Bob Dylan’. Van den Pol schreef een roman over Vreeswijk: Langs het pad naar de tempel. Ook te gast is Laurens Ham, universitair docent Moderne Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. In 2020 verscheen zijn standaardwerk Op de vuist, de geschiedenis van het protestlied in Nederland. Presentator Hans Kuyper gaat met beide schrijvers in gesprek. Waar komt hun fascinatie voor protestsongs vandaan?

Boudewijn de Groot zong eerste protestsong in Zaandam
“Wist je dat Boudewijn de Groot op 11 april 1966 in een tent voor het Zaanlands Lyceum voor de eerste keer ‘Welterusten meneer de president’ zong, het lied dat de geschiedenis zou ingaan als het eerste protestlied in Nederland? Het was op de laatste nacht van de roemruchte ABC-mars, de vierdaagse protestmars die  begon op 8 april 1966 in Amsterdam en eindigde in Zaandam,” vertelt Anita enthousiast. Tijdens de laatste ‘Mens durf te lezen’ zullen er van deze mars foto’s worden getoond die Pieter Boersma, student fotografie in 1966, maakte. Onlangs vond hij ‘vergeten’ foto’s in zijn archief met o.a. Boudewijn de Groot, Simon Vinkenoog, Jef Last, maar ook een aantal nu nog onbekende Zaankanters. Anita zegt: “Het lijkt me zo leuk als er mensen in de zaal zitten die iemand herkennen op zo’n foto. Hun opa of oma bijvoorbeeld.”

Van ‘Misschien wordt het morgen beter’ naar ‘Er komen andere tijden’
Verder wordt een aantal prachtige liedjes en ‘oproerende’ gedichten ten gehore gebracht door pianist Guus Westdorp, zanger Bas Grevelink en de Zaanse activiste Joke Kaviaar.

‘Mens durf te lezen’ begint om 16.00 uur. Kaarten à € 18,60 (inclusief drankje na afloop en garderobe) kunt u bestellen via www.zaantheater.nl of telefonisch via 075-6555333. De kaartverkoopbalie in het theater is van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.