Kinderboekenweekfeest 2024 2 (1)
Kinderboekenweekfeest 2024 (1)

Kinderboekenweekfeest 2024 ‘Lekker Eigenwijs’

Het Zaantheater en De Bieb sluiten “lekker eigenwijs” de Kinderboekenweek af en brengen de magie van lezen tot leven met het Kinderboekenweekfeest

Piratenraadsels, een ruilboekenwinkeltje, diverse workshops, circus en theater, het Zaantheater was zondag 13 oktober de plek om “lekker eigenwijs” te zijn. Het theater aan de Zaan organiseerde samen met De Bieb een onvergetelijke afsluiting van de Kinderboekenweek 2024, waarbij kinderen de magie van lezen en theater volop konden ervaren. En dat hebben gezinnen uit de Zaanstreek geweten. Het theater werd deze dag druk bezocht en er werd door jong en oud volop genoten van de vele (gratis) activiteiten en voorstellingen in het theater. Deze samenwerking smaakt naar meer en zal in 2025 zeker weer terugkeren!

Activiteiten, workshops en theater
Onder het thema van de Kinderboekenweek 2024 ‘Lekker Eigenwijs’ werden door De Bieb en het Zaantheater diverse activiteiten georganiseerd. Zo konden kinderen hun boeken ruilen in Matilda’s Ruilboekenwinkeltje, wat tevens tot vele nieuwe leden van De Bieb heeft gezorgd en was de circusworkshop van Circus Kristal in een open piste een enorm succes. Vele kinderen leerden (nieuwe) acrobatische kunsten en konden deze direct tonen aan het publiek. In het hartenwoud van De Neehoorn knutselden en kleurden kinderen erop los, terwijl ze zich onderdompelden in de fantasiewereld van het gelijknamige prentenboek. Het piratenraadsel zorgde voor veel spanning en avontuur bij het zoeken naar schatten. Ook het verteltheater over het boek Kinderen van het drijfzand was een hoogtepunt, en zorgde de Kinderpoort der Verbeelding, die speciaal voor dit feest door beeldend kunstenaar Rob Cerneus jr. samen met Compaen VMBO gemaakt werd, voor een unieke en magische ervaring, waarbij iedereen zijn fantasie de vrije loop kon laten gaan.

Naast alle gratis activiteiten speelden de voorstellingen Brandweerman Sam en Sjakie & Jopie in de zalen van het Zaantheater, wat het feest muzikaal compleet maakte.
Verbinding tussen lezen en theater
Het Kinderboekenweekfeest 2024 was een groot succes en zorgde voor veel plezier. Met deze activiteiten werd bij jong en oud de creativiteit, fantasie en verbeeldingskracht gestimuleerd. Eigenschappen die door theater en het lezen van boeken ook aangewakkerd worden. Velen bezoekers gingen enthousiast naar huis met een schat aan verhalen en nieuwe ervaring.

Het Zaantheater en De Bieb hebben laten zien dat lezen en theater hand in hand gaan en dat kinderen op een speelse manier kunnen worden aangemoedigd om hun verbeelding te gebruiken. Deze samenwerking smaakt naar meer en er wordt stiekem alvast een beetje vooruit gekeken naar een nieuw event om kinderen kennis te laten maken met lezen en theater.