Kopie Van IMG 4102 Copy

Hiphopformatie IRC viert jubileum met meeslepende dansvoorstelling in Zaantheater

Hiphopdansformatie IRC bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. In een meeslepende dansvoorstelling in het Zaantheater brengen ze een ode aan de hiphopcultuur. Op een pleintje in Nieuwegein leerden ze ooit deze nieuwe danstaal van hiphoppioniers. Nu is het tijd om te vieren wat hen samenbracht. 

De kernleden van IRC – Illusionary Rockaz Company – komen ter ere van hun 25-jarig jubileum met de voorstelling IRC ONE, een dansvoorstelling over broederschap, expressie en eigenheid. De voorstelling op vrijdag 28 april in het Zaantheater is de eerste try-out. De leden van IRC kozen het Zaantheater uit als locatie om hun jubileumvoorstelling te repeteren, voorafgaand aan de eerste uitvoering ervan. De performance barst van de energie en laat het beste zien dat IRC te bieden heeft.

Van plein in Nieuwegein naar de danstop
In die vijfentwintig jaar dat IRC nu bestaat, is er veel gebeurd. Ooit leerden een handvol jonge dansers elkaar kennen op een niet erg charmant plein in Nieuwegein bij winkelcentrum City Plaza. Het was op die plek dat ze van hiphoppioniers in de jaren tachtig de bouwstenen van een nieuwe danstaal leerden. Daar werd hun band gesmeed.

De jonge dansers werden volwassen, de crew werd een company. Hiphop ontwikkelde zich in de tussentijd van een subcultuur die vooral te vinden was op straatfeesten, in nachtclubs en op achteraf pleintjes, tot een populaire, wereldwijde kunstvorm. De IRC leden dansten de afgelopen decennia over de hele wereld, zowel in intieme sessies als bij grote dansgezelschappen. Ze brachten hiphop en breakdance naar een hoger plan.

Hiphop is een ‘way of life’
Voor de kernleden van IRC is hiphop meer dan een danstaal, het is een manier van leven. Shailes Bahoran is artistiek leider van de groep. Hij legt in een interview uit wat hiphop voor hem betekent. ‘Toen ik vijfentwintig jaar geleden het winkelcentrum van Nieuwegein binnenliep, maakte ik voor het eerst de bewuste keuze om danser te worden. Er ging een gloeilampje aan: dit is wat ik wil doen, hier wil ik goed in worden.’

Dansvoorstelling IRC One
De voorstelling IRC One in het Zaantheater is een unieke kans om met deze fenomenale dansers uit de hiphoptop kennis te maken. Jonge hiphop-dansers kunnen zich laten inspireren door de hiphopkunsten van IRC, en voor publiek dat nog niet bekend is met deze dansvorm is het een kennismaking met een compleet eigenzinnige danstaal.

Kopie Van IMG 3833Nolight