Still Onbenoembare 6

Een horror-detective met plot-twists en cliffhangers

Wat zien jongeren graag in het Zaantheater? Wat moet er écht verteld worden? Op 9 juni is de tweede editie van GAST!, een nieuw initiatief van het Zaantheater waarbij jonge makers hún droomprogramma voor jongeren realiseren. Dit keer is de Zaanse Stef Heijnen-Bakker (31) gastprogrammeur. Hij nodigt theatermaker Jasper van der Pijl (32) uit om zijn spannende voorstelling ‘Het Onbenoembare’ te spelen. Een filmisch horrorverhaal gebaseerd op het werk van H.P. Lovecraft, de grondlegger van het horrorgenre, met video, muziek en cliffhangers.

Toen Stef Heijnen-Bakker werd gevraagd als gastprogrammeur voor GAST! wist hij direct dat hij Jasper van de Pijl een podium wilde bieden. Stef: “Ik ben naar veel voorstellingen geweest, maar zoiets als wat Jasper maakt heb ik nooit eerder gezien. Het publiek wordt er compleet door gegrepen, zo spannend is het. Ik weet zeker dat jongeren die nooit naar het theater gaan hiermee zullen ervaren hoe cool toneel kan zijn.”

Het verhaal
Het ‘Onbenoembare’ is geïnspireerd op The Unnamable – een kort horrorverhaal uit 1923, geschreven door Howard Phillips Lovecraft, over een mysterieus, monsterlijk kind dat in de late 17e eeuw wordt geboren in het dorpje Arkham, Massachusetts. In de eeuwen die volgen, proberen allerlei personages het bestaan van dit mysterieuze wezen te ontrafelen. Jasper bewerkte dit verhaal tot een detective, compleet met plot-twists en cliffhangers.

Jasper vertelt dat Lovecraft tijdens zijn leven een vrij onbekende schrijver was, maar dat zijn werk  zeer invloedrijk is bij latere schrijvers zoals bijvoorbeeld Stephen King. Jasper: “De verhalen van Lovecraft zorgen ervoor dat je volledig in de war raakt. Dat wil ik ook met deze voorstelling bereiken. Dat het publiek met open mond op het puntje van zijn stoel zit en zich afvraagt: “Wat gebeurt hier…?”

Zelf is Jasper niet van jongs af aan een horrorfan. ”Toen ik klein was heb ik op een kinderfeestje ‘The Exorcist’ gekeken. Daar heb ik lange tijd nachtmerries aan overgehouden.” Toch trekt horror hem inmiddels juist aan. “Dat is het boeiende aan horror, het trekt je aan en het stoot je af. De voorstelling is zowel grappig als eng”, vertelt Jasper.

Meer dan horror
Stef voegt daaraan toe dat de voorstelling zowel voor horrorfanaten als publiek dat niet zoveel met horror heeft, een aanrader is. “Deze voorstelling gaat over veel meer dan alleen horror. Ik hoop jongeren die normaal gesproken ‘s avonds TikTokken of Netflixen door deze voorstelling worden gegrepen en nog veel vaker naar het theater willen gaan.”

Kaartje reserveren
Heb je zin om naar deze spannende voorstelling toe te gaan? Ben je 21 jaar of jonger? Dan kost een kaartje (met drankje en garderobe) slechts €7,50. Kaarten bestel je hier.