Zaantheater Kapsalon Fotograaf Yasmin (3)

'Dit is de eerste keer dat ik in een kapsalon optreed'

Gisteren liet de culturele sector luid en duidelijk haar stem horen in een ludiek landelijk protest tegen de theatersluiting, die nu al zo lang duurt. Voor één middag veranderde het Zaantheater in een Kapsalon aan de Zaan. Cabaretiers Dolf Jansen, Rayen Panday, Lenette van Dongen en Roué Verveer traden op terwijl klanten geknipt en geföhnd werden door Happy Hair uit Koog aan de Zaan en Punk Chic uit Zaandam.

“Ik kan er niks aan doen, maar ik huil. Dit is de eerste keer sinds maart 2020 dat ik weer op het podium sta,” zei Lenette van Dongen terwijl ze geëmotioneerd de kapsalon in liep. Toen ze even later het nummer ‘Sandstorm van Darude’ liet horen, danste 230 kappersklanten vol overgave met haar mee. 

Kapsalon Theater werd bedacht door cabaretier Sanne Wallis de Vries en acteur Diederik Ebbinge om op een ludieke manier de aandacht te vestigen op de nijpende situatie in de culturele sector, die al twee jaar in de overlevingsstand staat. Volgens Directeur van het Zaantheater Angelique Finkers is de rek eruit bij deze laatste lockdown. “Met deze actie steunen wij artiesten die zeggen dat ze niet langer op de reservebank kunnen zitten. Het is een noodkreet.” 

Dolf Jansen was de MC van de middag en werd met een luid applaus ontvangen. Dolf: “Ik treed al drieëndertig jaar op, maar dit de eerste keer dat ik in een kapsalon speel.” In de kapsalon werden veel grappen gemaakt en er werd veel gelachen. Toch was de boodschap serieus. Dolf: “De cultuursector moet binnen een paar weken weer geopend zijn. Dus dit is ook meteen de laatste keer dat ik in een kapsalon optreed.” Toen het publiek voldaan het Zaantheater verliet was de meest gehoorde opmerking “Wat was dit fijn en we hopen dat theaters snel weer open kunnen.”