Orkater met Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter

De plantage van onze voorouders

met Keti Koti Tafel

Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders. Door eeuwen van kolonialisme en slavernij zijn ze uitgewist. Of ze de namen ooit zal vinden is ongewis. Maartje bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar tot nu toe was dit in haar familie geen onderwerp van gesprek.

In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva -en hun familieleden- om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid. 

Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden.

De actrices, Manoushka en Malou vertolken alle personages en perspectieven, maar ook zij kunnen uiteindelijk niet anders dan zichzelf blootgeven en zich uitspreken naar elkaar.

De live muziek, die zowel uitbundig als introvert is, maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt.

Neem plaats aan de Keti Koti Dialoogtafel

In het Zaantheater nodigen Orkater en Stichting Keti Koti Tafel vijftig mensen uit om plaats te nemen aan een Keti Koti Dialoogtafel, voorafgaand aan de voorstelling De plantage van onze voorouders. De Keti Koti Tafel is een traditie, die sinds 2012 meer dan 35.000 Nederlanders (50% wit, 50% van kleur) met elkaar in gesprek heeft gebracht. Aan een Keti Koti Tafel nemen een gelijk aantal witte als zwarte deelnemers deel, die op basis van een gestructureerde dialoog reflecteren over de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden en de omgang hiermee. Tijdens de tafel is er een maaltijd, rituelen, klinken er treur- en bevrijdingsliederen en voeren deelnemers één-op-één gesprekken, aan de hand van een speciaal ontwikkelde dialoogmethode.

De Keti Koti tafel in het Zaantheater bestaat uit een dialoogtafel die geïnspireerd is op de thematiek van de voorstelling en duurt zo’n 40 minuten. Aanvang is 19.00 uur en we vragen een kleine vergoeding van €5,- voor de hapjes en de organisatie. De tafel biedt geen volledige maaltijd, maar kleine hapjes, één-op-één gesprekken, bijzondere rituelen, muziek en een gezamenlijke afsluiting, allemaal onder leiding van een gespreksleider van Stichting Keti Koti Tafel.

Omdat voor de Keti Koti Tafel een evenredige verdeling van witte mensen en mensen van kleur een voorwaarde is, zal bij het reserveren gevraagd worden waarmee u zich het meest identificeert. Een ticket voor de Keti Koti Dialoogtafel geeft geen toegang tot de voorstelling, deze dient afzonderlijk te worden besteld.

Mocht je reeds kaarten hebben besteld voor de voorstelling De plantage van onze voorouders en voorafgaand aan willen schuiven bij de Keti Koti Dialoogtafel klik dan hier of neem contact op met de kassa van het Zaantheater via info@zaantheater.nl of telefonisch via 075 - 6 555 333

Ticketprijs incl. €4,00 drankje & garderobe

Extra informatie:

Regie: Geert Lageveen
Met: Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld
Overige: tekst Bodil de la Parra

Recensies

Een persoonlijk-historisch document én een scherp tijdgeestportret.

Volkskrant

Geslaagde podcastserie ‘De plantage van onze voorouders’ is nu ook een geslaagde voorstelling.

Trouw

Absoluut hoogtepunt is de muziek door Shauntell Baumgard en Yariv Vroom, tevens componist, die samen een batterij aan instrumenten bespelen.

Het Parool

De grote kracht van De plantage van onze voorouders is de volledige toewijding aan het ongemak van dit onderwerp.

Theaterkrant

De muziek is van grote toegevoegde waarde. Waar woorden zwijgen, spreekt de muziek, prachtig en soms adembenemend. Must see!

Scenes

Vooraf eten in het ZaanTheaterrestaurant

Zin om voorafgaand aan deze voorstelling lekker te dineren? Dat kan weer! Ons restaurant heet voortaan ZaanTheaterrestaurant en serveert een heerlijk driegangenmenu dat maandelijks wisselt. Boek je tafel direct bij het kopen van je voorstellingskaarten. Heb je al kaarten voor deze voorstelling? Klik dan hier om een losse restaurantboeking te maken.

MUZE Restaurant Zaantheater