Zaanthuistheater special: Eurovisiesongfestival 2021

In 2019 won Duncan Laurence met zijn nummer ‘Arcade’ de 64e editie van het Eurovisiesongfestival. Hiermee werd hij de 5e Nederlandse winnaar van het wereldberoemde evenement. De winst van Duncan Laurence betekende ook dat Nederland het gastland voor het volgende Songfestival zou zijn. Helaas kon dit in 2020 niet doorgaan, maar dit jaar is het dan echt zover: van 18 t/m 22 mei vindt het Eurovisiesongfestival plaats in Rotterdam. Om iedereen in de juiste stemming te brengen, heeft het Zaanthuistheater een aantal leuke tips waar het Songfestival centraal staat.

Beste zangers Songfestival 2021

Net zoals het Zaanthuistheater staat ook het populaire programma Beste Zangers deze week in het teken van het Eurovisiesongfestival. Tijdens de aflevering op 8 mei zullen topartiesten Tania Kross, Rolf Sanchez, Romy Monteiro, Stef Bos, Buddy Vedder en Glen Faria nummers door de decennia van het Songfestival zingen. Dit doen zij op geheel eigen wijze waardoor de kijkers een aantal boeiende en ontroerende optredens te zien krijgen. Beste Zangers Songfestival 2021 is op 8 mei 21.25 uur bij AVROTROS te zien op NPO 1.

De weg naar de winst

Duncan Laurence was de vijfde winnaar van het songfestival. Er zat echter zo’n 44 jaar tussen hem en zijn voorganger. Hoe is het Duncan en zijn team gelukt om deze prijs te veroveren? In de documentaire De weg naar de winst brengt Cornald Maas meer aan het licht over Nederland en het Songfestival. Welke obstakels kwam Nederland tegen en wat is de ontwikkeling van het Eurovisiesongfestival door de jaren heen? Ontdek meer over de lange weg die ons land te gaan had voor het eindelijk weer tot de winnaar van ’s werelds grootste liedjeswedstrijd werd gekroond. De weg naar de winst is op 8 mei 22.25 uur (na Beste Zangers) bij AVROTROS te zien op NPO 1.

Bureau Eurovisie

Hoe kan Nederland vaker het Songfestival winnen? Jeroen Kijk in de Vegte gaat in zijn vierdelige serie Bureau Eurovisie op zoek naar het antwoord op deze vraag. Zo gaat hij onder ander in gesprek met oud-deelnemers en winnaars, zoals Duncan Laurence, Lenny Kuhr en Emmelie de Forest over waar je allemaal rekening mee moet houden als artiest en hoe je om moet gaan met de mediagekte. Ook experts Edsilia Rombley, Henkjan Smits en Sietse Bakker komen hun visie delen. Op maandag 10 mei is de derde aflevering van de serie te zien, waarin Jeroen samen met Vlaamse commentator Peter van de Veire en modeontwerpers Diek Pothoven en Claes Iversen uitzoekt hoe outfits en performance kunnen bijdragen aan het succes. Bureau Eurovisie is vanaf 26 april wekelijks te zien op het youtubekanaal van NPO Radio 2.

Dit is Jeangu

Wie is Jeangu Macrooy? Hoe heeft de Nederlandse deelnemer zijn weg naar het Eurovisiesongfestival 2021 ervaren? In de documentaire Dit is Jeangu geeft de zanger een inkijk in zijn reis naar de grootste liedjeswedstrijd ter wereld. Kom meer te weten over zijn nummer ‘Birth of a new age’ en hoe hij omging met de teleurstelling dat het evenement in 2020 niet kon doorgaan. Dit is Jeangu is op maandag 17 mei om 20.25 uur te zien op NPO 3.

De officiële Songfestival podcast

In de officiele Songfestival podcast praten Songfestival-fanaten Lammert de Bruin en Ruben Messelink je helemaal bij over alle ins en outs in aanloop naar 22 mei. Hoe komen bookmakers aan hun informatie en hoe zit het nou met de puntentelling? Lammert en Ruben nemen ook een kijkje achter de schermen en praten onder andere met hoofd-communicatie van  songfestival 2021 Babet Verstappen en modeontwerper Diek Pothoven. Tot 10 mei is er wekelijks een podcast te horen en daarna zelfs dagelijks!

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Sage is een Amerikaanse komedie met Will Ferrell, Rachel McAdams, Pierce Brosnan en Dan Stevens. De film volgt een IJslandse zanger en zangeres die de kans krijgen hun land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. The Story of Fire Saga is te zien op Netflix.

Op dinsdag 18 mei strijden de eerste zestien landen voor een plekje in de finale. De volgende dag zullen 17 landen het tegen elkaar opnemen in de twee halve finale. Op 22 mei vindt de grote finale plaats.