De tips van de Fabriek

Vandaag deelt Alexander zijn tips met u voor het ZaanThuistheater. Alexander werkt op de PR-afdeling van de Fabriek. De Fabriek is hét filmtheater van de Zaanstreek, gelegen aan de prachtige Zaan. Net zoals het Zaantheater is ook de Fabriek achter de schermen druk bezig met nieuwe projecten. Zo wordt er op dit moment gewerkt aan een nieuwe zaal: zaal 3. Hopelijk kunnen de filmliefhebbers hier snel in terecht, maar voor nu heeft Alexander een aantal filmtips die u thuis kunt kijken.

Wat doe je als corona toeslaat en je als filmtheater de deuren moet sluiten? In het geval van Filmtheater De Fabriek ga je dan aan de slag en gebruik je de vrijgekomen tijd om de derde zaal te bouwen die de Zaanstreek verdient. Heugelijk nieuws dus, maar er is meer waar De Fabriek zich op verheugt. Op maandag 26 april worden de Oscars uitgereikt! Onder de genomineerden voor Beste Film bevinden zich voornamelijk films die nog in Nederland moeten uitkomen: het prachtige portret van trailerbewoners Nomadland, The Father met Anthony Hopkins in een aangrijpende rol als dementerende vader, maar ook films die tot voor kort minder kans leken te maken: Judas and the Black Messiah over de Black Panther beweging in de jaren zestig en zeventig in de Verenigde Staten krijgt terechte aandacht door #BlackLivesMatter. Qua inclusie geldt hetzelfde voor het Chinees-Amerikaanse drama Minari, of wat te denken van de wraak-drama/-komedie Promising Young Woman dat zonder de #metoo-beweging misschien niet eens gemaakt kon worden. Allemaal films die binnenkort in De Fabriek op het scherm zullen komen.

Gelukkig zijn er ook al een aantal genomineerde titels die gewoon vanuit huis zijn te zien! Deze films kan je kijken op platform Picl.

The Mole Agent

Onder de voor een Oscar genomineerde films van dit jaar, zitten er ook een aantal bij met een Nederlands tintje. Het Deense Druk met Mads Mikkelsen is een Nederlandse coproductie, net als het Bosnische Quo Vadis, Aïda, een film over de blauwhelmen in de Joegoslavië-oorlog, dat zelfs een deels Nederlandse cast heeft. Beide films zullen rond de zomer bij ons te zien zijn. Een andere Nederlandse coproductie was al bij ons te zien, en is nog steeds te zien via filmplatform Picl: het Chileense The Mole Agent. Een net zo schrijnende als grappige film over een oude man die undercover gaat in een bejaardentehuis, op zoek naar de redenen van eenzaamheid.

Collective

Vorig jaar was het Noord-Macedonische Honeyland de eerste documentaire die zowel voor beste documentaire als voor Beste Internationale Film werd genomineerd. Daarmee lijkt het dit jaar een traditie in gang gezet te hebben, want het Roemeense Collective is dit jaar ook in precies diezelfde categorieën genomineerd. Naar aanleiding van een brand in een nachtclub, legt het de corruptie van de Roemeense overheid bloot waarin zelfs ministers het tij niet kunnen keren.

Parasite

Dé grote winnaar van het afgelopen jaar. Voor het eerst won een niet-Engelstalige film de prijs voor beste film van het jaar. Deze Zuid-Koreaanse zwarte komedie, drama, thriller (wat is het eigenlijk niet) won wereldwijd al meerdere grote prijzen en kreeg daar als kers op de taart nog meerdere Oscars bij. Ook in De Fabriek trok Parasite volle zalen. In deze absurde film infiltreert een arm gezin de rijke familie Park, met alle gevolgen van dien. Een absolute aanrader voor wie deze film nog moet zien!

Extra tip: Inception op Veronica

Zaterdag 3 april is Inception om 22.15 uur op Veronica te zien. Inception, geregisseerd door Christopher Nolan, is een actie/sci-fi uit 2010. De film met Leonardo di Caprio in de hoofdrol heeft vier Oscars gewonnen en is in totaal voor acht genomineerd, waaronder Beste Film. Inception gaat over een dief die bedrijfsgeheimen steelt via dromen van mensen. Voor een nieuwe klus moet hij een idee in het onderbewustzijn van een doelwit te planten.

Extra tip: De Cineville Podcast

In de Cineville Podcasts bespreken de redacteurs van Cineville de trends en nieuwtjes uit de filmwereld. In de laatste podcast wordt het succes van filmproductie- en distributiebedrijf A24 besproken. A24 is maker van onder andere Midsommar, Lady Bird en Moonlight. Moonlight heeft in 2017 drie Oscars gewonnen, waaronder Beste Film.