De tips van Anita Gundlach

Dames en heren, mogen wij een groot applaus voor onze deskundige boekenkenner Anita Gundlach! Anita produceert al enkele jaren dé literaire salon van de Zaanstreek ‘Mens durf te lezen!’. Hierin worden de mooiste boeken en verhalen gedeeld. Anita barst van de goede tips en mag dus zeker niet ontbreken in het ZaanThuisTheater. Om uw lockdown van een literair vleugje te voorzien deelt Anita deze week boeken en podcasts die u gelezen en geluisterd moet hebben.

Veel lees- en luisterplezier!

Boekentip 1: Langs het pad naar de tempel van Zaankanter Hans van den Pol

Ik ben altijd al een fan geweest van Cornelis Vreeswijk, jullie kennen hem vast wel van De nozem en de non en Misschien wordt het morgen beter. Vreeswijk werd geboren in IJmuiden (1937) en overleed in 1987 in Zweden, waar hij nog steeds ongekend populair is. Ook Zaankanter Hans van den Pol, hij schreef samen met Bettina Drion De engel en de adelaar, is een groot bewonderaar van hem. Afgelopen jaar verscheen van zijn hand Langs het pad naar de tempel, waarin hij duikt onder de huid van Cornelis Vreeswijk. ‘’Leest als een sprookje,’’ schreef een recensent.

Rob Trip brengt Februaristaking van 1941 tot leven in podcastserie
Vandaag is het 25 februari, de dag dat in de Zaanstreek altijd de februaristaking van 1941 wordt herdacht. Tienduizenden Nederlanders kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog in opstand tegen de Duitsers. Door corona gaan de herdenkingen niet door, een mooi alternatief is de podcast die presentator Rob Trip voor de NOS maakte over de geschiedenis van deze staking, nu 80 jaar geleden. U kunt de podcast van Rob Trip hier beluisteren.

Boekentip 2: Het groot stakersboek van Sjaak van der Velden

Een heel aardig boek dat daarbij aansluit is Het groot stakersboek (2020) van Sjaak van der Velden, waarin een rijk geïllustreerd overzicht van de stakende mens wordt gegeven. Wist u dat vanaf 1372 meer dan 16.000 keer gewone mensen het werk neer durfden te leggen in de hoop op een beter leven of in protest tegen onrecht?

Boekentip 3: Oude wijze honden van Elli Radinger  

Van een vriendin kreeg ik het boek Oude wijze honden (2019), met als ondertitel De verbluffende wijsheid van onze trouwste metgezel. Het werd geschreven door Elli Radinger, die bekendheid verwierf door haar boek De wijsheid van wolven (2018). Ik was altijd een beetje bang voor honden, maar ze zijn echt een verrijking van mijn leven gebleken. Hondenexpert Radinger legt uit hoe dat kan.

Podcast Dierenverhalen van over de hele wereld met Stefan de Walle en zonen Moos en Billy

Helaas geen voorstellingen in de theaters, maar wel mooie podcasts. De bekende acteur Stefan de Walle, al jarenlang een van de steracteurs van Het Nationale Theater in Den Haag (en u kent hem zeker van zijn spetterende optredens rond 5 december…), maakt samen met zijn zonen Moos en Billy de podcast Dierenverhalen van over de hele wereld, gebaseerd op de gelijknamige voorstelling. Een non-alcoholisch slaapmutsje. Klik hier om de podcast te beluisteren.

Boekentip 4: De adem van mijn zoon van Marcel Verreck
Ik merkte de afgelopen week dat ik zowat elke dag wel een gedachte wijdde aan De adem van mijn zoon (2020), een verzameling korte columns waarin presentator en cabaretier Marcel Verreck vertelt over zijn leven met zijn gehandicapte zoon Daniël. ‘’Het boek is een mozaïek van de momenten die Daan en ik met elkaar delen en de avonturen die wij samen beleven’’, schrijft een trotse vader in het voorwoord. Zo mooi kan het leven zijn …

Nieuwe editie ‘Mens durf te lezen!’ op zondag 2 mei
Op zondag 2 mei staat er een nieuwe editie van mijn literaire salon ‘Mens durf te lezen!’ op de agenda van het Zaantheater. Judith Koelemeijer geeft dan een preview van de biografie die zij over Etty Hillesum aan het schrijven is. Pianist Marcel Worms speelt werk van Etty’s begaafde broer Mischa en Hans Kuyper presenteert. We hopen u daar te ontmoeten en blijven optimistisch!