Zuidelijk Toneel | Lucas De Man, Oscar Kocken en Anne Wirix

Bejaarden & Begeerte Genre: Dinsdagmiddagserie

Geïnspireerd door hun eigen opa’s, die op hoge leeftijd wederom verliefd werden, maakten Oscar Kocken en Lucas De Man 10 jaar geleden Bejaarden & Begeerte. De intieme voorstelling over liefde op latere leeftijd was ook een succes in het eerste seizoen van de Dinsdagmiddagserie. Hun voorstelling is net wat anders dan toen, want ze zijn natuurlijk zelf 10 jaar ouder. 

Bejaarden & Begeerte speelt door heel Nederland en Vlaanderen en bereikte zo’n 25.000 ouderen én hun (klein)kinderen. Een decennium en ruim 250 voorstellingen later vinden theatermakers Lucas De Man (1982) en Oscar Kocken (1983) het - met pijn in het hart - tijd voor een slottournee. Dé voorstelling over liefde op latere leeftijd, de geheime verlangens en eeuwige taboes stopt. Waarom? Simpel: de makers zijn te oud geworden en de bejaarden te jong. 

De Dikke van Dale is helder: vanaf 65 jaar ben je officieel bejaard. Daar waren altijd al vraagtekens bij te zetten, maar nu eens te meer. Toen Bejaarden & Begeerte begon, vormden de 65-plussers het laatste staartje van een generatie die opgroeide vóór de seksuele revolutie. een tijd vol taboes, onwetendheid, angst en een ferme druk vanuit de kerk, die ook op de oude dag nog altijd zijn weerslag had. De 65-plusser van 2018 echter is babyboomer, assertief, mondig en  beschikt als grondlegger van de seksuele vrijheid over een nachtkastje tjokvol Viagra. Een generatie die er zelf wel voor zorgt gehoord te worden, daar hebben ze ons niet voor nodig. 

Terwijl de mondige, nieuwe generatie ouderen het podium claimen, dreigen de belangen van de nóg oudere generatie onder te sneeuwen. Daarom pakken Kocken en De Man en hun zangeres (70+) nog één keer uit met een flink offensief. Met humor, respect en de boodschap: heb lief en lééf! Opdat alle ouderen die de voorstelling vooralsnog niet zagen nog één keer het podium krijgen om hún verhaal te vertellen.

Eén ding is ook onveranderd, het strenge deurbeleid. De voorstelling is verboden voor 65-minners. Of nou vooruit dan: onder begeleiding van een 65-plusser zijn ze welkom.

Spel: Lucas de de Man, Oscar Kocken en Anne Wirix