Xclusiv Company

Behind the iMASQ Genre: Dans & Beeldend Theater

In onze snel veranderende wereld is de druk om te presteren en erbij te horen groter dan ooit. Met urban dans, video, muziek en spoken word laat deze voorstelling op indrukwekkende wijze worstelingen met emoties, sociale druk en de gevolgen daarvan zien.

BEHIND THE iMASQ

DE SOMS KEIHARDE REALITEIT VERBEELD IN DANS

“Knock, Knock.
Ain’t no one home but an empty shell.
I hear knock knock, but it’s not locked, leave me alone I ‘m doing well...”

BEHIND THE iMASQ van het Rotterdamse Xclusiv Company is een indrukwekkende voorstelling met urban dans, muziek, spoken word en visuals. De performers zetten hun (figuurlijke) masker af en laten hun worsteling of ervaring met sociale druk en depressie zien. 

Met vogue, hiphop, popping, waving, breakdance en moderne dans verbeelden de dansers hun emoties. Een grote kubus, midden op het podium, staat symbool voor de innerlijke strijd waar ze mee moeten dealen. Gevoelens van onmacht, verdriet en schaamte worden versterkt door muziek, spoken word en (grafische) beelden die op de kubus worden geprojecteerd.

De muziek in BEHIND THE iMASQ - een mix van deep house, hiphop en broken beats – beweegt mee met de emoties van de dansers. Spoken word maakt de negatieve gedachtes, die rond buitelen in hun hoofd, hoorbaar. Het is het stemmetje dat ze influistert dat ze niet goed genoeg zijn. Want dat is wat depressie met je doet.⁠

In onze vluchtige en snel veranderende (digitale) wereld probeert vrijwel iedereen te voldoen aan (zelf)gecreëerde idealen. De drang om te moeten presteren en erbij te horen is - vooral op social media - groter dan ooit. Steeds meer (jonge) mensen ontwikkelen hierdoor een negatief zelfbeeld. Ze worden gekweld door sombere gevoelens en glijden langzaam in een depressie. Maar dat mag de buitenwereld niet weten! Dus zetten ze een masker op, om hun ware ik te verbergen.

BEHIND THE iMASQ roept op om onze maskers af te zetten en ons te bevrijden van culturele, seksuele, religieuze en sociale kaders. Je mag zijn wie je bent: je pure zelf!

Meer informatie: www.xccc.nl/behind

…………………….

PUBLIEKSREACTIES

 “Prachtig, krachtig en intens. De muziek met de spoken word artist. De dansers die de buitenkant van een gedeelde binnenwereld laten zien. Het kwam allemaal binnen en zorgde voor een lijfelijke ervaring.”

 “Supermooi hoe jullie zo’n zwaar onderwerp bespreekbaar maken in de vorm van dans. Het zorgde bij mij voor tranen en kippenvel.”

 “Het was een spetterende maar ook ontroerende show! De liefde en harmonie spat er vanaf. Blijf de wereld mooier maken met jullie boodschap: iedereen mag zijn wie ze wil zijn.”

 “Zo mooi, zo betekenisvol, zo eigentijds. Geniaal en adembenemend.”

 OVER XCLUSIV COMPANY

Het Rotterdamse Xclusiv Company vervult al 20 jaar een voortrekkersrol als hiphop, vogue en urban dance company. De uitwisseling die ontstaat als verschillende (sub)culturen elkaar ontmoeten, is het snijvlak waarop Xclusiv opereert.

In ons werk vormen persoonlijke verhalen – in relatie tot een actueel, maatschappelijk thema - het uitgangspunt. Daarmee willen wij een andere kijk op onze ontwikkeling als individu, als groep en als maatschappij laten zien.

Op die manier creëren wij kunstervaringen waarin een divers publiek zichzelf én de ander kan ontdekken. En brengen wij verbinding tot stand tussen werelden, die aan de buitenkant van elkaar verschillen.

CREDITS

Concept: Jason R. Jeandor
Regie: Jason R. Jeandor, Osman Batal, Ingeborg van Weissenbruch
Spoken word: Kain Slim, Jason R. Jeandor
Artistiek team & Choreografie: Jason R. Jeandor, Ingeborg van Weissenbruch, Shaquille George, Tamblyn Baal, Morena Stüger, Sibbe Kokke i.s.m. dansers
Dansers: Shaquille George, Tamblyn Baal, Dimitrios (Jimmy) Grigoriou, Morena Stüger, Tawatha Steendam, Jayda Codrington, Quinten van Hemert, Tim Jansen, Parish van Drongelen
Muziek: Jason R. Jeandor
Visuals Projectie-Cube: Sibbe Kokke (NOTDEF)
Licht & Techniek: Dieter Vandoren (SDX)
Decor: Jeroen Molenaar
Kostuums: Odair Pereira (DAIR design)
Repetitor: Ingeborg van Weissenbruch

------------------
Om uw bezoek aan ons theater prettig en veilig te laten verlopen, volgt het Zaantheater de richtlijnen van het RIVM. Voor toegang tot de voorstelling heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Gebruik hiervoor de CoronaCheck-app. Kijk voor meer informatie op onze speciale informatiepagina. Wij wensen u een fijne voorstelling! 
------------------