Moeder van Glas - Exclusieve Sneakpreview

met inleiding door regisseur Erris van Ginkel en nagesprek met schrijver en columnist Roos Schlikker Genre: Theater & Toneel

* Deze voorstelling is verplaatst van 28 mei 2020 naar 18 en 19 juni 2020. Bezoekers hebben van ons bericht gehad.* 

'Moeder van Glas' is een bewerking van het gelijknamige boek van schrijver en columnist Roos Schlikker. Een verhaal over haar bipolaire moeder. Maar meer dan dat. Het is een ontroerend en vaak ook humoristisch stuk over een belangrijk onderwerp dat te weinig aandacht krijgt: een mens is meer dan zijn gekte.

Op 14 februari werd Roos Schlikker bij het nieuwe EO-programma ‘De laatste 24 uur’ op NPO1 door haar vaste schrijfpartner (en regisseur) Erris van Ginkel verrast met een scene uit haar boek, gespeeld door actrice Sandra Mattie (o.a. bekend van Flikken Maastricht, Judas en haar werk bij Toneelgroep Amsterdam). Die scene maakte op iedereen zo’n indruk dat Roos en Erris eigenlijk ter plekke besloten dat dít het moment was om een langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan: “We gaan dit stuk zelf produceren.” Het Zaantheater ondersteunde dit initiatief van harte. Na een try-out van Doet Sneeuw Pijn (ook door Roos en Erris geschreven) nodigde programmeur Kim Muller Roos en Erris uit voor een exclusieve sneakpreview. Met inleiding en nagesprek door Roos zelf. Maar toen kwam de Corona-crisis en werd alles on hold gezet.

Maar nu mogen we voor een klein publiek toch iets doen. Erris en Roos staan te trappelen om deze voorstelling alsnog van de grond te tillen en zitten middenin het maakproces. Er is het boek, er is een script en er is niemand anders die het stuk kan dragen en de essentie kan overbrengen zoals Sandra dat kan. Tijdens twee exclusieve avonden voor maximaal 30 mensen willen Erris en Roos graag laten zien wat ze hebben gemaakt. Moeder van Glas wordt een theatermonoloog gespeeld door Sandra Mattie. Mattie is bekend van haar theaterwerk bij o.a.Toneelgroep Amsterdam, het Ro Theater, Toneelschuurprodukties, Het Noord Nederlands Toneel en Van Den Ende Theaterprodukties. Ook was Sandra te zien in De Architect, van theatermaker en regisseur Jakop Ahlbom en speelde ze bij Hummelinck Stuurman en bij Rick Engelkes Producties in diverse voorstellingen. Ze was te zien in diverse Nederlandse tv-series en films, zoals Trauma 24/7De AfdelingFlikken Maastricht, De FractieDivorceZuidasIk weet wie je bent en Judas.

Het is work in progress, zoals alle theatervoorstellingen dat zijn, maar het is uniek hoe dichtbij deze makers het publiek al laten komen. Net als dat Roos haar publiek heel dichtbij haart privéleven liet komen. Nog tijdens het rouwproces om haar moeder schreef ze Moeder van glas. Een kwetsbaar boek, gemaakt in een kwetsbare tijd, maar dat is ook de kracht ervan. Na afloop van de voorstelling zal Roos, samen met regisseur Erris en actrice Sandra, het publiek meenemen in haar werkwijze. Hoe is het om zo naakt te zijn? Hoe is het om je eigen materiaal te zijn? Hoe is het voor haar om haar moeder tot leven te brengen in haar boek en om haar moeder tot leven te zien in het toneelstuk?

Erris en Roos laten op deze avonden zien wat het is om maker te zijn van zeer persoonlijk werk dat tegelijkertijd over ons allemaal gaat. Want gekte is dichterbij dan je denkt. U bent daarbij niet zomaar enkel toeschouwer: uw mening wordt zeer gewaardeerd en daarom wordt er na afloop om úw mening gevraagd. Wat zou er het komende jaar verbeterd, aangevuld of verhelderd moeten worden? Ook heeft u de kans Roos Schlikker persoonlijk te ontmoeten en vragen te stellen.

Een veilige theateravond
Wij begrijpen heel goed dat u misschien vragen heeft over hoe een theaterbezoek er precies uit komt te zien in een 'anderhalve meter economie'. Uiteraard hebben wij daar heel lang en goed over nagedacht. De gezondheid en veiligheid van onze bezoekers staat voorop. Zo volgt het Zaantheater natuurlijk de richtlijnen van het RIVM en hebben wij het theater zo ingericht dat het altijd mogelijk is afstand tot elkaar te bewaren, door middel van bijvoorbeeld looplijnen, bewegwijzering en speciale placering in de zaal. Ook is er veel aandacht voor hygiëne. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze speciale informatiepagina.

Wij zien u graag op donderdag 18 en vrijdag 19 juni!