Trojan Wars

Het Nationale Theater / HNTjong Genre: Theater & Toneel

LET OP: deze voorstelling speelt in 2021.

Trojan Wars stond in het Zaantheater geprogrammeerd als dé theaterbelevenis van 2020. Een verpletterende bingewatch-marathon in drie afleveringen met eten, drinken en livemuziek. Helaas waren wij genoodzaakt om de voorstelling in 2020 te annuleren i.v.m. de Coronacrisis. Echter, wij hebben goed nieuws: de gehele tournee is verplaatst naar 2021! En natuurlijk komt 'Trojan Wars' dan ook weer naar het Zaantheater! Dat wordt bingewatchen anno 2021.

De voorstelling is een moderne versie van een eeuwenoude oorlog. Een groots opgezette voorstelling vol visueel spektakel, Griekse mythologie, extase en avontuur. Een topcast aangevuld met een groot ensemble jonge acteurs spelen meer dan 100 personages. Van de beroemde helden en heldinnen uit het klassieke Griekenland tot machteloze goden en verloren kindsoldaten. In deze razende oorlogsmachine spoelen de emoties als een golf over je heen en heb je een haast filmische ervaring in een draaiend toneelbeeld. Een avond bingewatchen met de vibes en food van een festival. 

De moeder aller oorlogen 

Trojan Wars is geïnspireerd op het oudste oorlogsverhaal uit de geschiedenis: De Ilias van Homerus, over de tien jaar durende oorlog tussen de Grieken en de Trojanen. Het Nationale Theater maakt van deze moeder aller oorlogen een nieuwe, rauwe versie, waarin bekende vrouwelijke personages een stem en een eigen verhaal krijgen.   

“Ik zal je een geheim verklappen: de goden zijn nooit eerlijk.”  

Drie afleveringen bingewatchen  
Voor aanvang en tussen de afleveringen door zijn er acts, muziek en food van Amaro Creative Industries. Het theater is één groot festivalterrein.  

Aflevering 1. “Happy Party” 
Een massale happy party tussen de Grieken en Trojanen loopt ordinair uit de hand. Een flirt tussen de Griekse Helena en de Trojaan Paris begint onschuldig, maar ontpopt zich snel tot een vies politiek spel. De beroemde goden roddelen en manipuleren, maar doen ondertussen wat goden altijd doen. Niks. 

Aflevering 2. Slagveld bij Troje  
De Grieken varen naar Troje om Helena terug te halen. Op het slagveld wordt er geleden en gesneuveld in een hopeloze, eindeloze strijd. De voortrazende gekte van de oorlog schaadt steeds meer mensen. Geen enkel moreel anker blijft overeind. Helden, soldaten, vrouwen, kinderen; niemand blijft gespaard. 

Aflevering 3. Onderwereld 
Na de dood rest de onderwereld, waar zielen eindeloos dwalen en levenden hun geliefden proberen terug te vinden. De rekening van wraak en woede wordt vereffend. Het verhaal van de verliezers verdwijnt. De overwinnaar is degene die de geschiedenis schrijft. Overleven heeft een prijs. Altijd.  

De Illias van Homerus naar nú
Toneelschrijver Peer Wittenbols maakt van de epische verhalen uit De Ilias van Homerus een theaterspektakel van nú, over vriendschap, verraad, wraak en liefde. Regisseur Noël Fischer laat zich inspireren door de stijl van Lord of the Rings en zegt daarover: “De Griekse verhalen zijn zo modern omdat ze gaan over grote primaire menselijke emoties: drift en verlangen. En over het unieke fenomeen dat de mensen van de dieren scheidt: oorlog.”

Eten bij Trojan Wars
Het eten tijdens Trojan Wars is vegetarisch en er wordt rekening gehouden met verschillende allergieën zoals: lactose, gluten, noten, ui/knoflook, ei en soja. Ook veganistisch is mogelijk. Bij het ontvangen van je eten kan je aangeven waarvoor je allergisch bent en krijg je een alternatief aangeboden. Wanneer je een vorm van coeliakie of een zware noten/pinda of andere allergie hebt, laat dit vooral van te voren weten via: allergie@hnt.nl

Credits
regie Noël Fischer
tekst Peer Wittenbols
acteurs Bram Suijker, Emmanuel Ohene Boafo, Eva Zwart, Merel Pauw, Romana Vrede, Tessa de Jonge Poerink, Vanja Rukavina, Yamill Jones, Yela de Koning 
ensemble Emilio Pramatarov, Gary 'Duimalot' Gravenbeek (choreografie), Jasmijn Hooijmaaijers, Jeffrey 'Creepashu' Loewenicht (choreografie), Marlotte Frowijn, Messalina Mahabier, Mitchell Folst, Shanaya Dap, Skeyenno Talany (choreografie), Vera de Vries 
artistiek team Carly Everaert (kostuumontwerp), Roos Veenkamp & Thomas Rupert (toneelbeeld), William Bakker (sounddesign), Uri Rapaport (lichtontwerp), Marjolein Polman (regie ass.), Dimphna van Kempen & Abdel Daoudi (regie ensemble), Martine Manten (dramaturgie)