GAS - Levens en liefdes boven de gasbel

Toneelgroep Jan Vos i.s.m. het Noord Nederlands Toneel Genre: Theater & Toneel

'GAS' is een familiekroniek over het Groningse gaswinningsgebied. Afgelopen najaar deed Toneelgroep Jan Vos het Groningse gaswinningsgebied op haar grondvesten trillen met de locatievoorstelling 'GAS'.

‘Groots theater over nationale tragedie,’ kopte NRC Handelsblad boven een vijfsterrenrecensie, terwijl Trouw en de Volkskrant hun lezers dringend adviseerden om naar Groningen af te reizen om dit te gaan zien. Dat hoeft dus niet meer, want deze tintelende familiekroniek komt nu naar het Zaantheater.

De ontdekking, de hoogtijdagen en de ondergang van het grootste gasveld van Europa vormt de achtergrond van het woelige leven van drie generaties van de Groningse familie Boelens. De ijzersterke tekst verweeft op humorvolle en inventieve wijze de maatschappelijke catastrofe met een indringend familiedrama. Herkenbaar voor iedereen, ook als je niet op een gasbel leeft. Voeg bij dit alles het in alle kranten bejubelde acteerwerk en je weet: GAS is een voorstelling die nog lang in het hoofd na dreunt.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In de jaren zestig – als de gasbel net is ontdekt – denkt hoteleigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen. Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van de gasmannen en de hoteldochters onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Met talkshow vooraf
Voorafgaand aan de voorstelling organiseert Toneelgroep Jan Vos een informatieve talkshow. Aan de hand van getuigenissen van politici, geologen, gedupeerden en andere betrokkenen gaan we op zoek naar wat er mis ging in het Groningse aardbevingsdossier. Presentatie is in handen van journalistes Reinalda Start, Heleen Ekker en Margriet Brandsma die voor het NOS journaal onderzoek deden naar de gaswinning en schrijfsters van het boek "de Gaskolonie". Heeft u een kaart voor de voorstelling dan kunt u deze talkshow gratis bijwonen.

Gaat u naar de voorstelling GAS? Op de fiets, in de auto of lopend naar de voorstelling toe kunt u in tien minuten alvast horen wat u kunt verwachten, in de INLEIDING VOOR ONDERWEG-podcast


Extra info

Tekst: Tjeerd Bischoff
Regie: Jeroen van den Berg
Toneelbeeld: Ellen Klever
Muziek: Jaap van Keulen
Spel: Maarten Wansink, Trudi Klever, Helmert Woudenberg, Stefanie van Leersum, Reinout Bussemaker, Dimme Treurniet, Anna Raadsveld, Tjeerd Bischoff