Theater RAST

Bloedbroeders Genre: Theater & Toneel

Vriendschap overwint alles. De jonge vrienden Mehmet en Abisoghom besluiten voor altijd samen te blijven. En om hun vriendschap te bezegelen worden ze bloedbroeders. 

Het is 1915. De veertienjarige Armeense Abisoghom moet vluchten uit het Ottomaanse rijk. Gelukkig is hij niet alleen. Zijn Turkse vriend Mehmet besluit met hem mee te gaan op de boot richting Griekenland. Het is het begin van een duizelingwekkende vlucht door vele landen en culturen. De enige constante is de onvoorwaardelijke liefde tussen de twee vrienden. Een vriendschap tussen een Armeen en een Turk. Een vriendschap die in die tijd onmogelijk is, maar toch ontstaat.

Bloedbroeders laat zien dat verschillen in afkomst, geloof, cultuur en opvoeding overkomelijk zijn. De vriendschap van Abisoghom en Mehmet overstijgt alle grenzen en hun levenslust is ontwapenend. We zien de twee vrienden opgroeien en naar elkaar toe groeien. Tijdens hun lange tocht nemen ze verschillende identiteiten aan, leren andere talen en verbloemen tijdelijk hun geloof. Dit allemaal om samen een warm thuis te vinden. Maar zal dat ze lukken?

Ara Halici – initiatiefnemer en acteur
Ara Halici is musicalacteur en winnaar van twee Johnny Kraaykamp Awards voor ’Beste mannelijke hoofdrol’. Hij maakte samen met de Turkse journalist Sinan Can de spraakmakende documentaireserie Bloedbroeders voor de VARA, die begin 2015 op de Nederlandse televisie verscheen. Tijdens research voor de serie ontdekte Halici het verhaal van zijn Armeense oudoom Abisoghom die als kleine jongen 1915 op miraculeuze wijze overleefde.

Șaban Ol – regisseur
Șaban Ol is artistiek leider van Theater RAST en o.a. bekend van zijn controversiële voorstellingen Eleni & Roos, Sivas 93 en Bodypeeling. Ol streeft er altijd naar universele en actuele voorstellingen te maken, waarbij hij de confrontatie niet schuwt. Hij liep al een aantal jaren rond met het idee van een voorstelling over de Turks-Armeense kwestie. Met Halici’s familiegeschiedenis vond hij de juiste benadering: historisch bewustzijn creëren, maar ook laten zien dat liefde sterker kan zijn dan haat.