SENANG

Tg Goed Gezelschap Genre: Theater & Toneel

Nynke Heeg en Klemens Patijn, een ‘dubbelbloedduo’, vertellen het verhaal van hun Indische ouders en grootouders die met zo’n 200.000 andere vluchtelingen in de jaren vijftig een koud welkom kregen in Nederland. Die 12.000 km verderop ‘thuis’ mochten komen in een moederland dat zij alleen kenden uit de boekjes. 

Het verhaal van familiegeschiedenissen van koloniale overheersing, overleven in Jappenkampen en een onafhankelijkheidsoorlog. Over een Indische geschiedenis die onzichtbaar in hun genen ligt opgeslagen. Om de pijn van de oudere generaties niet zomaar te laten verdwijnen en om grip te krijgen op hun gemixte roots. Muziektheater over afkomst, tradities en botsingen.

Nynke en Klemens zijn op het toneel alles behalve geruisloos. Met rake klappen op de Kendangdrums en zoete pianoklanken troeft het duo elkaar af. Ze geven adem aan een verzwegen schreeuw. Om de pijn van de oudere generaties niet zomaar te laten verdwijnen en om grip te krijgen op hun gemixte roots. Ze plaatsen elkaar, gewenst of niet, terug in de straten van Bandung. Ze duelleren met het beste en het slechtste van twee culturen die zij in zich dragen. Met stille kracht maken ze korte metten met een Indische geschiedenis die onzichtbaar in hun genen ligt opgeslagen. Het verhaal van familiegeschiedenissen van koloniale overheersing, overleven in Jappenkampen en een onafhankelijkheidsoorlog.

Tg Goed Gezelschap maakt voorstellingen op locatie, in theaters en voor festivals, met actuele onderwerpen als uitgangspunt. Muzikaal, komisch en ontroerend. Noodzakelijke verhalen waar iedereen zich in weet te herkennen. SENANG is een samenwerking met regisseur Jos van Kan, die in zijn werk al vaker de verschillen tussen Azië en het Westen op scherp zette en deze steeds weer in schoonheid weet te verbinden en te verzoenen.

spel, muziek, tekst, concept: Nynke Heeg, Klemens Patijn
regie, tekst, concept:
 Jos van Kan