ROYAL JAZZ FESTIVAL - JUBILEUM EDITIE 45 JAAR

Koningsdag Genre: Festival

Het Royal Jazz Festival op zaterdag 27 april bestaat dit jaar 45 jaar en wordt extra feestelijk gevierd. Vanaf 13.00 uur barst het Jazz feest los. Gratis toegankelijk. 

BUITENPODIUM

Ruben Hoeke Band ft. Gijs van Marle - 13.00 -14.15 UUR
Gitarist Ruben Hoeke kun je plaatsen in het rijtje muzikanten die de Nederblues en Rock naar een hoger niveau hebben getild. Sinds zijn eerste optreden in 1992 tourt hij onafgebroken door Nederland en speelde hij op festivals in Denemarken, Duitsland, België, Estland, USA, Ierland, Luxemburg en Curaçao. Diverse media omschrijven Ruben als een ‘stergitarist van wereldklasse' en 'een van de grootste eigentijdse Nederlandse gitaristen’. Speciaal voor Royal Jazz neemt hij de jonge, getalenteerde gitarist Gijs van Marle mee.

Down Jones  - 14.35 -16.05 UUR
Ongepolijste blues-rock, spontaan en recht uit het hart, en vooral dynamisch zoals blues-rock hoort te zijn. Down Jones  heeft door het unieke “No Bullshit” geluid, jarenlang succesvolle optredens verzorgd. Zowel op blues festivals, theaters, cafés, privéfeesten en in theaters komt de band tot zijn recht. Naast sterk gespeelde covers heeft Down Jones eigen nummers in het repertoire. Van een slepende slow blues naar een snelle swingende shuffle, van een boogie naar een stevig rock nummer.
        
Wouter Kiers Band ft. Marc Jansen - 16.25 -18.30 UUR          
Tenorsaxofonist Wouter Kiers is een bekende en opvallende verschijning in de Nederlandse muziekwereld. Hij weet met zijn  eigen band een energieke mix van  jazz, blues, funk en Rock ‘N’Roll  neer te zetten. Speciaal voor deze 45ste jubileum editie heeft Kiers een knetterende en veelzijdige formatie samengesteld die indruk maakt tot op het bot! Met de jazz en blues gitarist/zanger Toine Scholten, oudgediende (kiers&devries) Robin Koerts op basgitaar, één van Neerlands  topdrummers Satindra Kalpoe (o.a. Anouk en Relax) en special guest Marc Jansen.

 

RABOBANKFOYER      

Westside Jazzband ft. Ingrid Havinga –13.05 -14.05 UUR        
De Westside Jazzband, voortgekomen uit een Zaanse jazzworkshop, wil de liefde voor de jazz en vooral de dixieland levend houden. Enkele optredens zijn traditie geworden, zoals de bijdrage (al 44 jaar) aan het jaarlijks Zaanse Royal Jazz Festival. De huidige drie blazers waren ook al present bij Royal Jazz in 1974! De Westside Jazzband kent een vaste bezetting  van 7 muzikanten en wordt dit jaar opnieuw ondersteund door een geweldige zangeres.  

RataJazz - 14.25 -14.50 UUR     
RataJazz bestaat uit jonge enthousiaste muzikanten in de leeftijd van 12 tot 17 jaar met een voorliefde voor Jazz muziek. Alle stijlen uit de Jazz scene komen bij de jongens aan bod en sinds het optreden met Ruben Hoeke maakt RataJazz ook uitstapjes naar de Blues. RataJazz staat onder de bezielende leiding van dirigent en trompettist Bart Tuinman.
    
Cool BlenZ - 15.10 -16.10 UUR
Inmiddels is Cool BlenZ een bekende verschijning op Royal Jazz in Zaandam. Een band met muzikanten van wie de roots her en der verspreid liggen, maar ze ontmoeten elkaar altijd weer in de muziek. De wijze waarop de vier muzikanten en hun zangeres allerlei funky, jazzy en soulcomposities naar hun hand weten te zetten, maakt dat zij, naast herkenbaarheid voor het publiek, toch een geheel eigen sound weten te waarborgen. Een sound waar zowel de muziekliefhebber als de festivalganger van geniet.    

The QuinteD ft. Rita Gemerts - 16.30 -17.30 UUR    
Rita was de sensatie van Koningsdag 2018 in het Zaantheater.
Ze zingt emotionele ballads zoals Misty en Harlem Nocturne, maar ze gaat ook helemaal uit haar dak met vette scatsolo’s in Night and Day, Route 66 en Four. Ook haar versies van Al Jarreau’s Spain en Black Orpheus zijn opzienbarend. Natuurlijk speelt The QuinteD ook zijn eigen energieke repertoire. Met Arjan de Bood, Bram Vredenbregt, Ed Botterweg en Hugo Vreugdenhil.

 

FORBO FLOORINGZAAL                             

West End Bigband & Fluxus Jazzkidz - 13.20 -14.20 UUR  
De West End Bigband & de Fluxus Jazzkidz toveren de zaal om tot een echte jazzclub. Talentvolle jazzkids staan centraal in dit concert. De solisten zijn Teddy en Janine Sicking op viool en zang, Jasper Rijken en Pim Wouters op trompet en Sybrand Loot op gitaar. Het repertoire is zeer divers met onder andere werk van The Beatles, Miles Davis, Herbie Hancock en Janet Jackson. De Bigband staat onder leiding van de van oorsprong Zaanse meestertrompettist Gerard Kleijn.  

Nol & Debora - 14.40 -15.40 UUR  
Nol en Debora hebben elkaar leren kennen in 2014 tijdens een vocal jazzworkshop van Nol. Het talent van Debora voor jazz viel meteen op. In het voorjaar van 2017 ontstond na een jazzsessie het idee voor het vormen van een duo. Vanaf het najaar 2017 hebben Debora en Nol gewerkt aan hun "sound" en aan hun repertoire van mooie jazzsongs, samba’s, bossa’s en popsongs. Sinds een jaar is het duo regelmatig te horen op podia in de regio, maar ook op feestelijke gelegenheden. Speciaal voor Royal Jazz krijgt het duo versterking van Niek van Wiggen op drums en Vincent Kuiper op Contrabas.

Hot Jazz Specials ft. Ringo Maurer - 16.00 -17.00 UUR
Hot Jazz Specials komt met een speciale kleine bezetting van de gerenommeerde band:  "De Hot Jazz Company". Apentrots  kondigen de bandleden van Hot Jazz Specials de samenwerking aan met de buitengewoon jong (20 jaar) getalenteerde stride  bougie woogie en ragtime pianist  Ringo Maurer en keren terug naar het ontstaan van de jazz. De Nederlandse pianist uit Volendam laat horen waarom ragtime ten onrechte is vergeten. De muziek bruist en sprankelt van het leven.

 

ALBERT HEIJNZAAL    

Woodside Bigband - 13.10 -14.10 UUR      
De Woodside Big Band uit Koog aan de Zaan werd opgericht in september 1993. Tegenwoordig bestaat het orkest uit 19 musici afkomstig uit de gehele regio Noord-Holland en heeft een breed repertoire van oudere swingnummers tot meer eigentijdse arrangementen. Tijdens de eerste Amsterdamse Museumnacht op 11 november 2000 speelde het orkest in een volgepakt Rijksmuseum onder de Nachtwacht van Rembrandt voor een enthousiast dansend publiek. Het speciale concert op Hemelvaartsdag 2007 samen met The Idaho State University Jazzband uit de USA vormt een hoogtepunt in het bestaan van de band.

Louis Swing Orchestra - 14.30 -15.30 UUR  
Louis Swing Orchestra laat oude tijden van de swing en cabaret herleven. Het Dansorkest en haar vijf vocalisten zingen en spelen prachtige liedjes uit de 40-er jaren: neem uw dansschoenen mee en een liefje om mee te dansen, dan wordt het echt bal!

Blue Tone Big Band ft Bart Tuinman - 15.50 -16.50 UUR
De "golden age of the big bands" ligt alweer een tijdje achter ons. Of toch niet? De big bands zijn weer terug en helemaal hip! De Blue Tone Big Band werd in de nadagen van het swingtijdperk opgericht en 65 jaar later bestaat de band nog steeds (en gaat nog lang niet met pensioen). De band staat onder leiding van Bart Tuinman, een gerenommeerd Zaans trompettist met jarenlange ervaring als musicus, bandleider en entertainer; een podiumdier in hart en nieren. Als geen ander weet hij de orkestleden te inspireren en het publiek te vermaken. Geïnspireerd door de muziek, elkaar en vooral ook het publiek  wordt er "op het puntje van de stoel" gemusiceerd. De optredens van de Blue Tone Big Band zijn altijd een plezier om naar te luisteren en te kijken.