Delta Dua

Operasi Batavia - een broederstrijd Genre: Muziek

Het Zaans-Molukse gezelschap DeltaDua speelt in het Zaantheater de première van ‘Operasi Batavia’. Een bitterzoet historisch-fictief muziektheaterstuk over gedwongen keuzes in voormalig Nederlands–Indië in 1945-1949. De dilemma's zijn duidelijk: Indonesische onafhankelijkheid of het hernemen van de koloniale macht. Aan welke kant sta je? Kies je de kant van de Nederlandse/Molukse veteranen of die van Indonesische nationalisten? Zes acteurs spelen dit theatrale duel over het alsmaar onverenigbare verschil in historisch inzicht.

Over de voorstelling
Een historicus en een jonge studente zitten opgesloten in een voormalig wapenfabriek geïsoleerd van de buitenwereld. Op zoek naar historische feiten over de gewelddadigheden tijdens de dekolonisatieperiode van voormalig Nederlands-Indië roept de historicus bij het speuren naar historische documenten een wereld op waarin de grens tussen verbeelding en werkelijkheid vervaagt. De ‘demonen’ van het verleden treffen elkaar en komen in verbinding te staan met het heden.

Kapitein Westerling, de Molukse ex-KNIL veteraan Mozes, zijn bloedbroeder de Indonesische nationalist Aaron, de Javaanse Babah en de rebel Zellah zijn de hoofdpersonages in deze voorstelling. Tot de dag van vandaag zijn ze tot elkaar veroordeeld. De messen worden geslepen in deze opgekropte bundeling van fictie en historische werkelijkheid. De verantwoordelijke personages worden geconfronteerd met de gruwelijkheden die ze hebben begaan. Collectieve herinneringen worden opgehaald.

Achtergrond
Het is kenmerkend voor DeltaDua om (vergeten) hoofdstukken van een beladen geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Dit doen zij op zo'n genuanceerde manier, dat het publiek - zowel in Nederland als Indonesië - aan het denken wordt gezet. De voorstelling 'Operasi Batavia' is een spin-off van de voorstelling 'WESTERLING, een broederstrijd'. Een internationale samenwerking met theater KUBUR uit Jakarta, Indonesië. Met dit gezamenlijke project willen de makers geen politiek pamflet vervaardigen maar een verhaal over mensen waarin het Molukse, het Indische, de Indonesische en het Nederlandse perspectief naast elkaar worden gelegd. 'WESTERLING, een broederstrijd' is in Nederland al in twee versies in verschillende theaters en podia opgevoerd. ‘Operasi Batavia’ is de derde versie en met deze spin-off is de trilogie omtrent de omstreden Westerling compleet.

Cast: Karim El Guennounni, Alex Lekatompessy, François Pical, Sequoyah Lekranty, Sheila Zazilah, Ron Habiboe

Regie, tekst en scenario: Anis de Jong
Co–regisseur: Dindon W.S. van Theater Kubur
Tekstbijdrage: Paulette Smit, Ron Habiboe

 

------------------
Om uw bezoek aan ons theater prettig en veilig te laten verlopen, volgt het Zaantheater uiteraard de richtlijnen van het RIVM. Meer informatie leest u op onze speciale informatiepagina.
------------------