Opera Zuid

ll Barbiere di Siviglia | Rossini Genre: Opera

Prachtige solisten, een groot koor, de philharmonie zuidnederland in de orkestbak en een mooi decor: Opera Zuid brengt Il Barbiere di Siviglia van Rossini in het Zaantheater. Het alom geprezen regisseursduo Geert Lageveen en Leopold Witte (Orkater) plaatst de opera in een hedendaags kuuroord waarin mensen zich wanhopig proberen te vermaken. NRC schreef: “Flitsende, sprankelende voorstelling, die wordt gedragen door een jonge cast”.

Saunabezoek, massages, schoonheidsbehandelingen en ‘s avonds uitbundige feesten: in het kuuroord gaat iedere dag op dezelfde manier voorbij. In deze versie van Il Barbiere di Siviglia staat de decadente bovenlaag van onze samenleving centraal die wanhopig op zoek is naar spanning en sensatie in haar comfortabele maar eenzijdige bestaan.

De Barbier van Sevilla is een schitterende opera, vol ingewikkelde intriges, waarin alles draait om jeugd en ouderdom, liefde en begeerte. Graaf Almaviva is stapelverliefd op de mooie, jonge en rijke Rosina. Het grote probleem is echter dat ze continu wordt bewaakt door haar voogd, dokter Bartolo; een veel oudere man die hoopt zelf met haar te kunnen trouwen. Almaviva doet er alles aan om contact te krijgen met Rosina. Als zijn pogingen dreigen te mislukken, roept hij de hulp in van Figaro, de sluwe barbier van Sevilla en het manusje van alles. Samen verzinnen ze de ene list na de andere en de zaak wordt steeds ingewikkelder als graaf Almaviva in verschillende vermommingen probeert Rosina’s hart te veroveren. Uiteindelijk slagen ze in hun opzet en trouwt Rosina met Almaviva - tot grote teleurstelling van Bartolo.

De regisseurs over de productie: "Wij vinden het een voorrecht om deze fantastische klassieker op het toneel te mogen zetten, met zijn geraffineerde intrige, zijn uitgesproken personages en natuurlijk de heerlijke, virtuoze muziek van Rossini. Met veel plezier hebben wij ons de afgelopen tijd beziggehouden met het voyeurisme van Bartolo, de intriges van Figaro, de listen van Rosina en de lust van de graaf."

De opera wordt in het Italiaans gezongen, met Nederlandse boventiteling. Voor aanvang is er om 19.15 uur een inleiding door operakenner Gerard Legeland.