Opera Zuid

ll Barbiere di Siviglia | Rossini Genre: Opera

Op zaterdag 20 mei 2017 gaat om 20.00 uur in het Parktheater in Eindhoven de Opera Zuid-productie Il Barbiere di Siviglia van Gioacchino Rossini in première. Het alom geprezen theaterduo Geert Lageveen en Leopold Witte - dat eerder bij Opera Zuid Carmen regisseerden - plaatst de voorstelling in een hedendaags kuuroord waarin welgestelde, verveelde mensen hun tijd doden met spelletjes en verwoede versierpogingen.

In deze versie van Rossini’s Il Barbiere di Siviglia staat de decadente bovenlaag van onze samenleving centraal die wanhopig op zoek is naar spanning en sensatie in haar comfortabele maar eenzijdige bestaan. Het regisseursduo Geert Lageveen en Leopold Witte, dat al sinds 2000 verbonden is aan muziektheatergezelschap Orkater, situeert de opera in een modern kuuroord waar de dag gevuld wordt met saunabezoek, massages en schoonheidsbehandelingen en waar ’s avonds exorbitant gefeest wordt. Zo gaat iedere dag op dezelfde manier voorbij.

Rossini’s De Barbier van Sevilla is een schitterende opera, vol ingewikkelde intriges, waarin alles draait om jeugd en ouderdom, liefde en begeerte. Graaf Almaviva is stapelverliefd op de mooie, jonge en rijke Rosina. Het grote probleem is echter dat ze continu wordt bewaakt door haar voogd, dokter Bartolo; een veel oudere man die hoopt zelf met haar te kunnen trouwen. Almaviva doet er alles aan om contact te krijgen met Rosina. Als zijn pogingen dreigen te mislukken, roept hij de hulp in van Figaro, de sluwe barbier van Sevilla en het manusje van alles. Samen verzinnen ze de ene list na de andere en de zaak wordt steeds ingewikkelder als graaf Almaviva in verschillende vermommingen probeert Rosina’s hart te veroveren. Uiteindelijk slagen ze in hun opzet en trouwt Rosina met Almaviva- tot grote teleurstelling van Bartolo.

Ontwerper Marc Warning is verantwoordelijk voor het decorontwerp en de cast en het koor gaan gekleed in bijpassende kleding ontworpen door kostuumontwerpster Dieuweke van Reij.

De regisseurs over de productie: 

"Wij vinden het een voorrecht om deze fantastische klassieker op het toneel te mogen zetten. Met zijn geraffineerde intrige, zijn uitgesproken personages en natuurlijk de heerlijke, virtuoze muziek van Rossini. Met veel plezier hebben wij ons de afgelopen tijd beziggehouden met het voyeurisme van Bartolo, de intriges van Figaro, de listen van Rosina en de lust van de graaf."