Mens durf te lezen!

De theatrale literaire salon van de Zaanstreek Genre: Theatercolleges & Salons

Mens durf te lezen is nieuw. Mens durf te lezen is de literaire salon van de Zaanstreek. Een voorstelling voor iedereen, volgepakt met literatuur, muziek en mooie dingen. Een fijne zondagmiddag om je te warmen aan de kracht van het woord in ons eigen Zaantheater.

Vandaag ontvangen de Zaanse schrijver Hans Kuyper en artistiek leider Anita Gundlach weer diverse bezielende gasten. Zangeres Carolina Mout trakteert u weer op een aantal mooie liedjes, zij wordt dit keer begeleid door gitarist Leon Mennen; er wordt gespeeld en (voor)gelezen, en vanzelfsprekend (na)geborreld. Natuurlijk zijn er na afloop van de salon weer gratis hapjes – én limoncello - en kunt u weer mooie prijzen winnen in de literaire tombola.

Louis Couperus
Iedere salon staat een schrijver centraal die volgens artistiek leider Anita Gundlach op de leeslijst thuishoort. Dit keer is dat Louis Couperus (1863-1923), auteur van veelgelezen romans als Eline Vere, De stille kracht, Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan. Met Rémon van Gemeren praten we over zijn nieuwe vuistdikke biografie over het leven van Couperus. De Zaanse bas-bariton Sam Eggenhuizen laat u horen waarom Couperus zo dol was op de opera. En Valentina Pos (10), die meedeed aan de Zaanse voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd, leest jeugdherinneringen van de kleine Louis.

Koken met Couperus!
De Zaanse culinair journalist Onno Kleyn (o.a. de Volkskrant en auteur van De grote Kleyn) vertelt u alles over eten en drinken in het fin de siècle, de tijd waarin Couperus leefde. En Yvonne Kelatow, bekend van De keuken van Von en Serah Artisan maakt voor u, tijdens de salon, de lekkerste Indische hapjes uit het kookboek van mevrouw Couperus.

Primeur: ‘Eline’
‘Eline is dood’, fluisterde heel Den Haag en de mensen waren verontwaardigd. Waarom liet de jonge schrijver Louis Couperus zijn heldin zelfmoord plegen? Vanmiddag hoort u meer over een van onze geliefdste en onbegrepen romanpersonages: Eline Vere. Ook krijgt u een muzikale karakterschets van haar te horen: pianist Marcel Worms speelt 'Eline' (1952) van componist, dandy en bewonderaar van Couperus Alexander Voormolen.

Zaans Fame
Een vaste rubriek in Mens durf te lezen is Zaans Fame. Hans Kuyper vertelt over (actuele) boeken en publicaties en literair erfgoed uit of over de Zaanstreek. Dit keer gaat het over het dagboek van de Zaanse Eline Vere.

En meer
De stadsdichter schrijft een toepasselijk gedicht, leden van de Amsterdamse Couperusleeskring delen hun liefde voor Couperus met het publiek en leerlingen van Theatermijn en het Schrijfcafé van Fluxus laten zien hoe inspirerend lezen en schrijven kunnen zijn. Zanger Marijn Brouwers zingt een Couperuslied en boekhandel Bruna geeft een boekentip. Na afloop is er alle gelegenheid tot napraten en boeken ruilen/kopen in de foyer. De Haagse beeldend kunstenaar Albert in 't Veld is na de salon aanwezig met zijn door Couperus geïnspireerde Couperusbroche en andere kunstobjecten.

Voor iedereen
Iedereen is welkom bij Mens durf te lezen: de complete leesclub, de obsessieve lezer en de aarzelende, de heel jong en zeer oude lezer. Meepraten mag, hoeft niet. Het allerbelangrijkste is: Mens durf te lezen!

Voordeel
Leden van de Bieb krijgen € 2,50 korting per kaart op vertoon van hun Bieb-pas.

Mens durf te lezen is een productie van It Happened One Night

Plan, productie, artistieke leiding: Anita Gundlach
Klankbord: Nelleke van Doorn
Zaanse redactie: Krista van Dalen, Merel Kan, Hans Kuyper, Erik Schaap
Zakelijke en productieleiding, beeldregie: Harrie Janssen
Tekstbijdragen: Mirjam Bosgraaf, Hans Kuyper en Jos Versteegen
Regieadvies: Bruun Kuijt
Grafisch ontwerp: Lies Ros
Productieassistentie: Marianne Gundlach
Leerlingbegeleiding: Inger Wouters
Fotografie: Edith van Leeuwen/Karin Timmerman
Registratie: RTV Zaanstreek
Boekenruilkast: Harold Bakker

Mens durf te lezen komt mede tot stand door subsidie van de gemeente Zaanstad en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland