Mens durf te lezen

Op de vuist met Cornelis Vreeswijk Genre: Theatercolleges & Salons

Veel mensen denken bij zanger Cornelis Vreeswijk (IJmuiden, 1937 - Stockholm, 1987) eerder aan zijn humoristische en poëtische liedjes – denk maar aan ‘De nozem en de non’ of ‘Veronica’ - dan aan zijn vele protestsongs. Zaankanter en groot fan Hans van den Pol noemt Vreeswijk echter ‘de Scandinavische Bob Dylan’. Terwijl hij in het standaardwerk Op de vuist, de geschiedenis van het protestlied in Nederland van Laurens Ham amper een rol speelt! Deze tweede editie van Mens durf te lezen! wordt een tikkie ondeugend, gekruid met een poëtische ode aan de bard uit IJmuiden en het antwoord op de vraag waarom het Nederlandse protestlied begon ….. in Zaandam.

‘De maatschappelijke bewogenheid van Cornelis Vreeswijk en de artistieke betekenis van zijn werk komen prachtig tot hun recht.’ – Cornelis Vreeswijk Genootschap over ‘Langs het pad naar de tempel’ (2020)

Te gast:

Hans van den Pol, woont in Zaandam en is tekstschrijver en communicatieadviseur. In 2015 verscheen zijn debuutroman De engel en de adelaar, die hij samen met Bettina Drion schreef. Vorig jaar verscheen Langs het pad naar de tempel, waarin hij duikt onder de huid van Cornelis Vreeswijk. ‘Hij werkte in het verleden voor Het Parool en de Volkskrant en was betrokken bij de totstandkoming van een aantal oorlogsdocumentaires in de Zaanstreek. Daarnaast is hij bestuurslid van het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Zaanstad en voorzitter van Moer-Staal, de stichting van De Kift die de wereldliteratuur in fanfarepunk doopt.’(Uitgeverij Marmer)

Van ‘Misschien wordt het morgen beter’ tot ‘Er komen andere tijden’
Onder de bezielende muzikale leiding van Guus Westdorp worden er niet alleen een aantal liedjes van Cornelis Vreeswijk gezongen, maar hoort u ook een keur aan andere protestsongs. Speciale aandacht is er voor verzetsheld Jan Bonekamp, die begraven ligt op de Westerbegraafplaats in IJmuiden. In 1944 kwam hij om het leven na een aanslag op de Duitsgezinde Zaanse politiecommandant Willem Ragut.

En verder … 
Natuurlijk wordt er weer voorgelezen, laten Zaanse jongeren van zich horen en besteden we aandacht aan actueel Zaans boekennieuws.

Na afloop is er gelegenheid boeken te kopen en in gesprek te gaan met Hans van den Pol en andere gasten.

Mens durf te lezen! is een programma van producent Anita Gundlach. 
Presentatie: Hans Kuyper. 

------------------
Om uw bezoek aan ons theater prettig en veilig te laten verlopen, volgt het Zaantheater de richtlijnen van het RIVM. Voor toegang tot de voorstelling heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Gebruik hiervoor de CoronaCheck-app. Kijk voor meer informatie op onze speciale informatiepagina. Wij wensen u een fijne voorstelling! 
------------------