Mens durf te lezen

Op de vuist met Cornelis Vreeswijk Genre: Theatercolleges & Salons

Onze literaire salon is deze middag een tikkie ondeugend! Presentator Hans Kuyper spreekt met Hans van den Pol over de maatschappelijke bewogenheid van zanger Cornelis Vreeswijk uit IJmuiden. En Laurens Ham vertelt over de geschiedenis van het protestlied in Nederland. Dat trouwens begon in … Zaandam!

Veel mensen denken bij zanger Cornelis Vreeswijk (IJmuiden, 1937 - Stockholm, 1987) eerder aan zijn humoristische en poëtische liedjes – denk maar aan ‘De nozem en de non’ of ‘Veronica’ - dan aan zijn vele protestsongs. Zaankanter en groot fan Hans van den Pol noemt Vreeswijk echter ‘de Scandinavische Bob Dylan’. Terwijl hij in het standaardwerk Op de vuist, de geschiedenis van het protestlied in Nederland van Laurens Ham amper een rol speelt. Hoe zit dat precies?

‘De maatschappelijke bewogenheid van Cornelis Vreeswijk en de artistieke betekenis van zijn werk komen prachtig tot hun recht.’ – 
Cornelis Vreeswijk Genootschap over ‘Langs het pad naar de tempel’ (2020)

Te gast
Hans van den Pol woont in Zaandam en is tekstschrijver en communicatieadviseur. In 2015 verscheen zijn debuutroman De engel en de adelaar, die hij samen met Bettina Drion schreef. Vorig jaar verscheen Langs het pad naar de tempel, waarin hij duikt onder de huid van Cornelis Vreeswijk. Hij werkte in het verleden voor Het Parool en de Volkskrant en was betrokken bij de totstandkoming van een aantal oorlogsdocumentaires in de Zaanstreek. Daarnaast is hij bestuurslid van het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Zaanstad en voorzitter van Moer-Staal (De Kift).

Laurens Ham
is universitair docent Moderne Letterkunde in Utrecht. In november 2020 verscheen Op de vuist, waarin de geschiedenis van het Nederlandstalige protestlied sinds 1966 centraal staat; alle genres komen aan bod, van nederpop en kleinkunst tot punk en hiphop.

‘Oproerende’ liedjes en gedichten
Onder de bezielende muzikale leiding van Guus Westdorp zingt Bas Grevelink een aantal liedjes van Cornelis Vreeswijk en andere protestsongs. Ook de Zaanse activiste en dichter Joke Kaviaar treedt op.

Zaans Fame
De roemruchte ABC-mars, de vierdaagse protestmars tegen atomaire, bacteriologische en chemische wapens begon op 8 april 1966 in Amsterdam en eindigde op 11 april in Zaandam. In een tent voor het Zaanlands Lyceum zong een piepjonge Boudewijn de Groot voor de eerste keer zijn net opgenomen single ‘Welterusten meneer de president’, het lied dat de geschiedenis zou ingaan als het eerste protestlied in Nederland.


Mens durf te lezen! is een programma van producent Anita Gundlach.
Presentatie: Hans Kuyper


Extra info

*Deze voorstelling is verplaatst van zondag 23 januari 2022 naar zondag 2 oktober 2022. Bezoekers met kaarten hebben persoonlijk bericht gehad.*