Mens durf te lezen!

Zaanse zondagmiddag vol literatuur, muziek en mooie dingen Genre: Theatercolleges & Salons

Mens durf te lezen is de literaire salon van de Zaanstreek. Een zondagmiddag om je te warmen aan de kracht van het woord in ons eigen ZaantheaterDe Zaanse schrijver Hans Kuyper ontvangt bezielende gasten en er wordt gezongen, gespeeld en voorgelezen. In deze editie een eerbetoon aan twee legendarische Zaanse schrijvers: Carry van Bruggen en Jacob Israël de Haan. 

Twee van de meest opzienbarende figuren uit de Nederlandse letteren hebben Zaanse wortels. Carry en Jacob, zus en broer, woonden van 1885 tot 1900 in Zaandam. Hier groeiden ze op in een groot, arm Joods gezin. Beiden waren in hun werk onafhankelijk, baanbrekend en scherp. Niet bang om grote thema’s aan te pakken: vrouwenrechten, homoseksualiteit, politieke kwesties. Beiden werden zowel geroemd als vervloekt door tijdgenoten.

In deze Literaire Salon verplaats je je voor even in hun levens:

- Wat voor muziek beluisterden Carry en Jacob? De Zaanse violist Tim de Vries en pianiste Mirsa Adami komen de mooiste Jiddische melodieën spelen. Ook brengt zangeres Niki Jacobs een aantal Jiddische liederen, onder begeleiding van accordeonist Pieter Jan Cramer.
- Wat waren voor hen vertrouwde smaken en geuren? Je proeft Jiddische hapjes, waar culinair journalist Onno Kleyn smakelijk bij vertelt.
- Hoe was de jeugd van deze spraakmakende auteurs, wat heeft hen gevormd? In een gesprek met biograaf en kenner Jan Fontijn kom je hier meer over te weten.
- En wat voor werk hebben zij nagelaten? Acteur Peter Sonneveld geeft theatrale vertolkingen.  

Leerlingen van Theatermijn en het Schrijfcafé van Fluxus en onze stadsdichters laten zien dat Carry en Jacob nog steeds een bron van inspiratie zijn. En er staan nog meer verrassingen op het programma, dus kom langs en ontdek! De Literaire Salon eindigt zoals altijd met een literaire tombola. Na afloop is er alle gelegenheid tot napraten en tot het ruilen of kopen van boeken in de foyer. 

Iedereen is welkom: het maakt niet uit of je al een enthousiaste lezer bent of (nog) helemaal niet. Meepraten mag, hoeft niet. Het allerbelangrijkste is: Mens durf te lezen!

Voordeel
Leden van de Bieb krijgen € 2,50 korting per kaart op vertoon van hun Bieb-pas.

Plan, productie, artistieke leiding: Anita Gundlach
Zakelijke - en productieleiding, beeldregie: Harrie Janssen
Presentatie: Hans Kuyper
Inleiding: Renate Sun-Louw
Zaanse redactie: Ellis van Atten, Krista van Dalen, Merel Kan, Hans Kuyper, Erik Schaap
Tekstbijdragen: Mirjam Bosgraaf, Renate Sun-Louw
Grafisch ontwerp: Lies Ros
Regieadvies: Bruun Kuijt
Fotografie: Edith van Leeuwen en Karin Timmerman
Registratie: RTV Zaanstreek
Techniek: Zaantheater
Boekenruilkast: Harold Bakker