Mens durf te lezen!

Jan Wolkers en de Zaanstreek Genre: Theatercolleges & Salons

Mens durf te lezen! is de altijd verrassende literaire salon van de Zaanstreek. Een afwisselend theaterevenement met muziek, performance en interviews, waardoor u een heel nieuwe kijk krijgt op al het moois dat er in de wereld van de letteren te beleven is.

De lange, veelzijdige loopbaan van Jan Wolkers begon… in Zaandam! In 1958 werd een van zijn eerste kunstwerken in de openbare ruimte hier geplaatst. Een paar jaar later, in 1961, verscheen zijn allereerste verhalenbundel ‘Serpentina’s Petticoat’ bij een Zaanse uitgeverij. Alle reden dus om deze editie van Mens durf te lezen! te wijden aan een van Nederlands meest spraakmakende auteurs.

Waar denk jij aan bij Jan Wolkers? Is het voor jou vooral de man die zo vol overgave zijn liefde voor de natuur overbracht, of de kunstenaar van de beelden van glas, of de schrijver die zo open was over seks en lijfelijkheid? Wolkers kent veel gezichten. Tijdens deze middag gaan we met verhalen en muziek langs verschillende facetten uit zijn kunstenaarschap.

De verhalen
Onze bijzondere gasten doen deze middag steeds een ander luikje open over Wolkers:
- Hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert vertelt over die eerste verhalenbundel en de Zaanse uitgeverij;
- Schrijver en verteller Peter Smit diept Wolkers-anekdotes op;
- De Zaanse Ulke Brolsma vertelt over zijn persoonlijke ontmoetingen met Wolkers. Hij leerde hem kennen tijdens de wording van het kunstwerk ‘De Tulp’ bij de Den Uylbrug

Maar natuurlijk draait deze middag niet alleen om de persoon Wolkers. We laten ook zijn werk spreken. Verteller Rick Dros leest markante passages voor. Stadsdichter Jeroen van Leeuwen en leerlingen van Theatermijn laten zich op eigentijdse wijze inspireren door Wolkers.

Soundtrack van zijn leven
Veelzijdig als kunstenaar, veelzijdig als muziekliefhebber. Wolkers hield van jazz, van Bach, van Elvis Presley. Producent Anita Gundlach stelde speciaal voor deze middag een ‘soundtrack van zijn leven’ samen. Zangeres Frédérique Sluyterman van Loo, zanger Bas Grevelink, pianist Marcel Worms, toetsenist Inge Reijn, violist Tim de Vries brengen deze soundtrack op het podium tot leven. Ook is er een verrassend optreden van de Zaanse band Cocoa River.

Mens durf te lezen!
Dit is de opening van het derde seizoen van Mens durf te lezen! De Literaire Salon van de Zaanstreek. De Salons bieden een afwisselend palet van verhalen, muziek en verrassende theatrale momenten. Na afloop zijn er hapjes en drankjes toegespitst op het thema. Vaste presentator is de Zaanse schrijver Hans Kuyper. Hij geeft met zijn losse vertelstijl de Salon een heel eigen gezicht.

Plan, productie, artistieke leiding: Anita Gundlach
Zakelijke leiding en beeldregie: Harrie Janssen
Zaanse redactie: Merel Kan, Hans Kuyper, Erik Schaap
Communicatie: Renate Sun-Louw
Fotografie: Edith van Leeuwen en Karin Timmerman
Techniek: Zaantheater
Hapjes: Nienke Gundlach, Yvonne Kelatow, Fleur Poot, Inger Wouters
Registratie: RTV Zaanstreek
Boekverkoop: boekhandel Het Leesteken