Mens durf te lezen

Frans Pointl en De kip die over de soep vloog Genre: Theatercolleges & Salons

De eerste literaire salon van dit seizoen gaat over Frans Pointl (1933-2015). In 1991 was hij te gast in het televisieprogramma ‘Hier is…. Adriaan van Dis’ naar aanleiding van zijn prozadebuut De kip die over de soep vloog. Op 55-jarige leeftijd veroverde Pointl de harten van lezend Nederland en werd in één klap een bestsellerauteur (130.000 verkochte exemplaren). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij ondergedoken bij het gezin Besse-Koeter in Krommenie.

Te gast
David de Poel (1973) schreef diverse romans en verhalenbundels. Over Frans Pointl publiceerde hij in 2019 de biografie De schrijver die over de soep vloogVic van de Reijt (1950) is uitgever, publicist en muziekkenner. Hij publiceerde onder meer de populaire bloemlezing Ik wou dat ik twee hondjes was en de biografie van Willem Elsschot. Tine van Soolingen (1926) uit Krommenie, sinds 1979 actief lid van de Culturele commissie van Wormerland. Van eind 1942 tot eind 1944 woonde Pointl bij Tine, haar broer Kees en vader en moeder in huis. Ook na de oorlog hield zij contact met hem.

Muziek
Klassieke muziek speelde een belangrijke rol in het leven van Frans Pointl. Zijn moeder was een verdienstelijk pianiste. Pianist Marcel Worms speelt werk van de componisten die het landschap kleurden van zijn jeugd. U hoort werk van Schumann, Kabalevsky, Rachmaninoff en Skjrabin. Speciale aandacht is er voor zijn favoriete pianist Vladimir Horowitz. Natuurlijk wordt er ook gezongen en niet door de eerste de beste! Zangeres Jeannine la Rose treedt voor ons op! In 2019 won zij een Musical Award voor Beste Bijrol in The Color Purple. Momenteel is zij avond na avond te zien in Tina - de musical over Tina Turner – van Stage Entertainment.  

En verder … 
Natuurlijk is er weer actueel boekennieuws en is er na afloop gelegenheid boeken te kopen (een gesigneerd exemplaar is een extra fijn cadeau voor de feestdagen!) en in gesprek te gaan met David de Poel en Vic van de Reijt.

Mens durf te lezen! is een programma van producent Anita Gundlach. 
Presentatie: Hans Kuyper

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door De Schrijverscentrale.

------------------
Om uw bezoek aan ons theater prettig en veilig te laten verlopen, volgt het Zaantheater de richtlijnen van het RIVM. Voor toegang tot de voorstelling heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Gebruik hiervoor de CoronaCheck-app. Kijk voor meer informatie op onze speciale informatiepagina. Wij wensen u een fijne voorstelling! 
------------------