Mens durf te lezen!

Zaanse zondagmiddag vol literatuur, muziek en mooie dingen Genre: Theatercolleges & Salons

Mens durf te lezen is de literaire salon van de Zaanstreek. Een zondagmiddag om je te warmen aan de kracht van het woord in ons eigen ZaantheaterDe Zaanse schrijver Hans Kuyper en producent Anita Gundlach ontvangen bezielende gasten. Extra aandacht is er voor (actuele) boeken, publicaties en literair erfgoed uit of over de Zaanstreek. Er wordt gezongen, gespeeld en voorgelezen. Zoals altijd zijn er na afloop van de salon weer gratis hapjes en kunt u mooie prijzen winnen in de literaire tombola.

In iedere salon staat een schrijver centraal die op de leeslijst thuishoort. Dit keer is dat Nescio (Latijn voor ‘ik weet het niet’), pseudoniem van J.H.F. Grönloh (1992-1961), schrijver van een van de bekendste zinnen uit de Nederlandse letterkunde: ‘Jongens waren we – maar aardige jongens’. Nescio heeft niet veel gepubliceerd, maar vooral drie verhalen zijn klassiek geworden: De uitvreter (1911), Titaantjes (1915) en Dichtertje (1918). Zijn werk gaat over jong zijn, levenslust en vrijheid, niet willen buigen voor de harde eisen van de maatschappij. In zijn Natuurdagboeken schreef hij over de troost die de natuur biedt, nadat hij een aantal zwerftochten door Nederland had gemaakt.

En er is meer
Onze stadsdichter draagt een toepasselijk gedicht voor. Leerlingen van Theatermijn en Fluxus zijn ook weer van de partij. Een boekhandel geeft een boekentip. Een enthousiaste lezer, leesclub of genootschap deelt de liefde voor een schrijver met het publiek. En jongeren laten zien hoe leuk lezen voor de lijst kan zijn. Na afloop is er alle gelegenheid tot napraten en boeken te ruilen te kopen in de foyer.

Voor iedereen
Iedereen is welkom bij Mens durf te lezen: de complete leesclub, de obsessieve lezer en de aarzelende, de heel jong en zeer oude lezer. Meepraten mag, hoeft niet. Het allerbelangrijkste is: Mens durf te lezen!

Voordeel
Leden van de Bieb krijgen € 2,50 korting per kaart op vertoon van hun Bieb-pas.

Plan, productie, artistieke leiding: Anita Gundlach
Klankbord: Nelleke van Doorn
Zaanse redactie: Krista van Dalen, Merel Kan, Hans Kuyper, Erik Schaap
Zakelijke en productieleiding, beeldregie: Harrie Janssen
Tekstbijdragen: Mirjam Bosgraaf, Hans Kuyper en Jos Versteegen
Regieadvies: Bruun Kuijt
Boekenruilkast: Harold Bakker