Mens durf te lezen!

De Rode Zaan - De noden van het volk Genre: Theatercolleges & Salons

Aan het einde van de 19e eeuw kreeg de Zaanstreek een strijdlustig klinkende bijnaam: de Rode Zaan. Een verwijzing naar de vurige socialistische aanhang in de streek. Deze Mens durf te lezen! brengt een collage aan verhalen en liederen over die begintijd van de rode Zaanstreek.

 De Zaanse arbeiders leidden een zwaar bestaan, het contrast tussen armoede en rijkdom was pijnlijk groot. Er was diepe behoefte aan uitzicht op een beter leven, een verlichting van de noden. Bevlogen verhalenvertellers als ‘rode dominee’ Ferdinand Domela Nieuwenhuis en volksschrijver Cor Bruijn hadden daar een scherp oog voor. Renate Sun-Louw verdiepte zich in hun wereld.

Primeur: Jacob Israël de Haan op muziek
Een andere verteller van ‘rode’ verhalen was schrijver Jacob Israël de Haan, opgegroeid in Zaandam. Hij wist uit eigen ervaring maar al te goed wat armoede betekende. Over de noden van het volk schreef hij een reeks ‘Opstandige liederen’. Nooit eerder zijn deze liederen op muziek gezet, maar het Zaanse muzikale duo MoondanceDoris Bartels en Robin Leek  - durfde het aan en maakte speciaal voor Mens durf te lezen! twee prachtige arrangementen. Een primeur!

’t Oproer kraait
Speciaal voor deze salon ging artistiek leider Anita Gundlach op zoek naar de mooiste strijdbare liedjes. Mylène d’Anjou, Bas Grevelink, Daphne Groot en Sander Volders brengen ze ten gehore en worden begeleid door muzikaal leider Guus Westdorp en toetsenist Inge Reijn. Pianist Marcel Worms laat horen hoe ‘muziek van het volk’ klinkt en   jongeren van nu verbeelden arbeiderskinderen van toen. Natuurlijk is presentator Hans Kuyper weer uw gastheer en ontvangt boeiende gasten. Na afloop is er weer een gezellige nazit met gratis hapjes.

Seriekorting 'Mens durf te lezen!'
Deze voorstelling is onderdeel van onze serie 'Mens durf te lezen!'. Als u naar alle vier de voorstellingen gaat, kunt u deze met een aantrekkelijke korting bestellen. U betaalt dan slechts € 49,- (excl. € 3,60 per voorstelling voor een drankje en garderobe). Bekijk de andere voorstellingen in de serie Mens durf te lezen!

Bestel hier met korting uw serie 'Mens durf te lezen!'


Extra info

Deze voorstelling is onderdeel van de serie 'Mens durf te lezen!'