Mens durf te lezen!

Stoutigheid en anarchisme in het werk van Annie M.G. Schmidt en het Zaanse kinderboek. Genre: Theatercolleges & Salons

De eerste Zaanse literaire salon van dit seizoen start met een kinderboekenspecial. En reken maar dat dit ook voor volwassenen goed nieuws is! Want van Dikkertje Dap tot Dik Trom: het gaat over stoutigheid en anarchisme in het werk van Annie M.G. Schmidt en het Zaanse kinderboek. 

Zowel Annie M.G. Schmidt als C. Joh. Kieviet, de schrijver van Dik Trom, veroorzaakten veel ophef in de brave wereld van het kinderboek: de hoofdpersonen in hun werk waren ondeugende kinderen; dat waren we niet gewend!

Presentator Hans Kuyper ontvangt biograaf en literatuurwetenschapper Joke Linders die alles afweet van kinder- en jeugdliteratuur. Een speciale voorliefde heeft ze voor het werk van Annie M.G. Schmidt. In diverse publicaties onderzocht ze de ‘Doe nooit wat je moeder zegt’-mentaliteit van de domineesdochter uit Zeeland. De versjes die Schmidt vanaf 1949 schreef voor Het Parool waren een opmaat naar een nieuwe tijd. Waar kwam die dwarsigheid vandaan? Wie was haar grote inspirator? En welke bijzondere rol speelt de Zaanstreek in haar werk?

Ook te gast is de Zaanse kinderboekenschrijfster Marjolijn Hof. Zij hield onlangs de 15e Annie M.G. Schmidtlezing. Welke rol speelde Schmidt in haar leven?

Acteur Rick Dros leest een aantal van Annies mooiste en grappigste teksten voor.

Voor het muzikale feestje zorgen pianist, arrangeur componist Guus Westdorp, zanger Sander Volders en de Zaanse zangeres Daphne Groot. De leerlingen van Musical Madness nemen u mee naar de swingende muzikale wereld van componist  Paul Christiaan van Westering. Hij was degene die ervoor zorgde dat de versjes van Schmidt bekend werden bij het grote publiek. Ook voormalig stadsdichter Mandy Pijl is van de partij.

Deze zondagmiddag vol literatuur en muziek is een mooie afsluiting van de Kinderboekenweek. Naar een idee van producent Anita Gundlach.

Seriekorting 'Mens durf te lezen!'
Deze voorstelling is onderdeel van onze serie 'Mens durf te lezen!'. Als u naar alle vier de voorstellingen gaat, kunt u deze met een aantrekkelijke korting bestellen. U betaalt dan slechts € 49,- (excl. € 3,60 per voorstelling voor een drankje en garderobe). Bekijk de andere voorstellingen in de serie Mens durf te lezen!

Bestel hier met korting uw serie 'Mens durf te lezen!'