Mathilde Santing

Renaissance Genre: Muziek

Met haar enorme hang naar muzikale kwaliteit, authenticiteit, onafhankelijkheid en natuurlijk haar prachtige stem is Mathilde Santing al meer dan 35 jaar een van de beste zangeressen van Nederland. Toch wil ze nog een keer helemaal opnieuw beginnen. Ze voelt zich herboren en wil dat van de daken zingen. Voor dit theaterconcert is dan ook maar één titel denkbaar: ‘Renaissance’.

In 2017 onderging Mathilde een ‘performance-enhancing’-behandeling van Brainspotting-uitvinder David Grand. De behandeling was indrukwekkend en zeer ontroerend voor zowel Mathilde  als de toehoorders. Een paar dagen later stond ze alweer op het concertpodium en tot haar verbazing en vreugde was haar stem veel mooier geworden en haar creatieve durf nog groter. Het plezier, de zachtheid, de emotie krijgen sindsdien meer de ruimte. Mathilde voelt zich herboren, en wil dat van de daken zingen.

Mathilde klinkt voller, rijker en dieper dan ooit te tevoren, en toch ook alsof ze net uit het ei gekropen is. Niemand kan je in de palm van haar hand zó laten luisteren naar het verhaal van een liedje als zij.

Gedurende haar carrière won Santing drie Edisons en een Gouden Harp, en had ze hits met bijvoorbeeld ‘Beautiful People’ en ‘Wonderful Life’. Ook zong ze Nederlandstalige nummers als ‘Appels op de tafelsprei’ (met een videoclip van Erwin Olaf) en ‘Inspiratie’ uit de musical Joe - muziek die veel Nederlanders diept raakt. Haar oeuvre levert Mathilde in 2007 een koninklijke onderscheiding op: ze is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.