LaguDua

DeltaDua Genre: Muziek

Tijdens LaguDua steken Molukse musici (bekend van o.a. Sara-Jane en Vinchenzo), dansers en acteurs van alle leeftijden Molukse traditionals in een hedendaags hoesje. In de vorm van live muziek, dans en spoken word neemt de intergenerationele formatie je als een hechte familie mee in een soulvolle trip – van heimwee, naar strijd tot vrijheid en vervoering.

De eerste generatie Molukkers in Nederland uitte zich niet zo snel. Maar alles dat niet werd gezegd kwam tot leven in lagu dan pantun oftewel lied en gedicht. Hoewel de afgelopen jaren verschillende muzikale stijlen populair bleken onder Molukse Nederlanders, bleven deze traditionals sinds de jaren 50’ vrijwel onaangetast.

Anis de Jong: ‘Het is tijd om een nieuwe vorm voor dit soort cultureel erfgoed te vinden die bij deze tijd past. Zo geven we een volgende generatie creatieve makers de kans om de cultuur op hun manier door te geven aan volgende generaties. De technische overdracht is daarin van belang, maar ook op artistiek vlak valt er te leren van de subtiele en vaak humoristische manier waarop de 1e generatie in code sprak.’

DeltaDua ontwikkelt muziektheater dat de Molukse cultuur in al haar kleuren vangt. Sinds de start meer dan 35 jaar geleden raakten oprichters Anis de Jong en Nel Lekatompessy geïnspireerd door levens- en volksverhalen, mythes en creatieve makers in deze context. Middels producties en creatieve workshops in binnen- en buitenland is DeltaDua er op uit theatermakers, musici, acteurs, dansers, schrijvers en ontwerpers te inspireren en verbinden om zo bij te dragen aan een meer inclusieve en hedendaagse creatieve stem binnen de Molukse cultuur en daarbuiten.