Kinderboekenweekfeest 2019

Gratis toegankelijk familiefestival (4 tot 10 jaar) Genre: Jeugd & Familie

'Reis mee!' is het thema van de Kinderboekenweek, waarbij voertuigen centraal staan. In je fantasie maak je de mooiste reizen. Tijdens het Kinderboekenweekfeest kun je ook op reis. Hoe reis jij het liefst? In iedere hoek van het Zaantheater is wel iets te beleven. Hier lees je alvast wat je kunt verwachten van deze fantastische middag uit met het hele gezin!

Tijdens het Kinderboekenweekfeest kunt u de volgende drie voorstellingen bezoeken: 
Kaarten voor deze voorstellingen kunt u apart boeken via onderstaande links en kosten € 5 per kaart (exclusief pauzedrankje) of bij de kassa in de entreehal. 

Verder zijn er allerlei leuke gratis activiteiten te doen:

Groeten uit …! Ansichtkaart Workshop met Lekker Relevant (Gabriëlle Bosman en Niels Otten) (5+)
Zes oktober stijgen we op in de ruimte en gaan we op avontuur! Wil je iemand de groetjes doen vanaf een planeet? En daarvoor een leuke, bijzondere of aparte kaart versturen? Dan kun je bij ons de mooiste ansichtkaarten zelf maken. Stuur een digitale ansichtkaart vanuit een buitenaardse planeet, die je met een zelfontworpen raket hebt opgezocht. Het mysterieuze landschap geef je zelf vorm met of zonder buitenaardse levens en te midden van deze omgeving loop je zelf rond voor op de foto.

Zeepkisten Race met Sjors Knollen en Myra Emmen Rielen van FluXus (4+)
Tijdens deze activiteit/workshop maken we fantasievolle voertuigen van karton. Samen zorgen we ervoor dat iedereen de eindstreep haalt. De zeepkisten race is voor kinderen met en zonder mobiele beperking. Klaar voor de start? Reis mee door het theater!

De Bieb
De Bieb organiseert ook dit jaar weer twee mini-voorstellingen: voor de jonge kinderen tot 7 jaar en voor de kinderen vanaf 7 jaar.
De Mini-voorstelling ‘Kom uit die kraan’: Interactief voorlezen, met liedjes en muziek! Leeftijd 3-7 jaar.
‘Op (I)pad met De Bieb in Digiland’: Met een Ipad ga je op zoek naar de juiste antwoorden van de kinderboekenweek-puzzelopdracht! Leeftijd 7-12 jaar.

Spelen Met Taal! Rapworkshop met Marvin Vierbergen (5+)
Luister jij elke dag Boef, Lil Kleine of Ronnie Flex? Wil jij graag wat meer weten over rap? Schrijf je dan in voor deze rapworkshop! Je zal een uitleg krijgen over hoe een rap wordt geschreven en je zal met de hele groep een rap oefenen. De les wordt gegeven door Marvin Vierbergen, bekend van Skere Heren. Op meer dan 100 scholen heeft Marvin zijn rapworkshops gegeven. Als jij meer wilt leren over rap dan is dit je kans!

Ecoline schilderen demonstratie, voorlezen en signeren boeken door schrijfster Mylo Freeman (4+)
Prentenboeken met diversiteit! De schrijfster Mylo Freeman, van de prinses Arabella-boeken, is  bekend vanwege haar multiculturele hoofdpersonen in haar prentenboeken. Vandaag komt Mylo een ecoline schilderen demonstratie geven en zal voorlezen uit een van haar uitgebrachte boeken.
Aan het einde van de dag rond 16.30 uur zal zij in de foyer haar boeken komen signeren.   

Een reis door de tijd met het Zaans Natuur Milieu Centrum (4+)
Heel lang geleden waren er op  aarde geen planten en dieren. Vaste grond zoals rotsen ook niet. Langzaam aan ontstond er land met bergen en kwam er ook leven op aarde. Veel dieren die lang geleden leefden zijn er nu niet meer. Dino’s bijvoorbeeld en mammoeten.  Als je gaat graven in de grond kun je ze nog vinden. Niet levend natuurlijk . Maar als fossiel. Hoe dieper je graaft, hoe verder je terugreist  in de tijd. 6 Oktober nemen we de kinderen mee op reis in de tijdmachine  en reizen we miljoenen jaren terug in de tijd. We bekijken fossielen van dino’s , mammoeten en reuzenhaaien.. Misschien is er ook een dinosaurusdrol. Als je wilt,  mag je ook zelf eens proberen een schelpje van heel lang geleden uit de rotsen te peuteren. En mee naar huis nemen natuurlijk..

Maak een GIFJE en breng je voertuig tot leven! Met De Fabriek (4+)
Ontwerp je eigen voertuig en laat het bewegen in een GIFJE. Reis met je nieuwe voertuig de hele wereld over! 

Gedichten maken met Cisca en Co (4+)
Kom gezellig een elfje schrijven over het Kinderboekenweekthema: "Reis mee!" Christine, Ine en Cisca helpen je om er iets moois van te maken!

Op reis met het Zaans Museum! (4+)
Op rollen meterslang papier ga je aan de slag met het knippen, plakken en kleuren van je lievelingsland. Is het een bestaand land, een planeet of misschien wel compleet iets anders? Laat je fantasie de vrije loop en maak met allerlei verschillende materialen een mooi creatie van de reis van je leven!  

Dansen met Miriam de Boer van Jemisquare Dancestudio (4+)
Dansen, springen en meezingen, dat doen we met al onze vriendjes bij Jemisquare Dancestudio. Het wordt een feestelijk leuke middag met Miriam uit Wormerveer!

Juvat Performing Arts Studios (4+)
Voor vandaag komen er speciale demoteams die een mix gaan dansen die in elkaar is gezet door de coaches van deze verfrissende, jonge en allround dansschool die erg centraal is gevestigd naast station Zaandam Kogerveld. Naast het feit dat dansen plezier moet geven streven zij er naar om kwalitatieve lessen te verzorgen.

Leger Jeep en Brandweerauto op het voorplein (4+)
Kom kijken bij het voorplein: ontdek en ga op de foto met de stoere Nekaf Leger Jeep en een echte auto van de Brandweercentrale Zaandam!    

Voorlezen (4+)
Op verschillende plekken zal er voorgelezen worden uit avontuurlijke boeken. 

En verder kun je...
... reisboekje knutselen  met Clara Balke (4+)
... meedoen met het spannende Circuit Kinderspelletjes (4+)
... je laten schminken bij het schminkteam (4+)
... de reizende voertuigen slinger bewonderen gemaakt door de Prinsenstichting   
... een avontuurlijk boek kopen bij de stand van Bruna Zaandam

en natuurlijk zijn er weer spannende ontmoetingen met andere wereldreizigers.  

Het Kinderboekenweekfeest komt mede tot stand door:
FluXus | deFABRlEK | Zaans Museum | de Bieb | Zaans Natuur Milieu Centrum | Juvat Performing Arts | Jemisquare | Bruna | Jeugd Theaterschool