Kinderboekenweekfeest (4 t/m 10 jaar)

Gratis toegankelijk familiefestival Genre: Festival

Voorlezen, optredens, boeken kopen, knutselen, dansen, muziek maken én drie voorstellingen: het is weer Kinderboekenweekfeest! Tijdens dit festival is er vanaf 13.00 uur alle hoeken van het Zaantheater iets te beleven, dit jaar met als thema vriendschap en onder het motto: Kom erbij! Dat wordt gezellig! Kom je ook? De toegang is gratis, kaartjes voor de voorstellingen zijn te bestellen via de website of aan de kassa. Het Zaantheater organiseert het Kinderboekenweekfeest i.s.m. vele Zaanse instellingen en vrijwilligers. 

Alle activiteiten zijn gratis, alleen voor de voorstellingen vragen we een klein bedrag (€ 3,50, € 4,- of € 5,-).

Paul van Loon & Andere Snuiters (va. 6 jaar) spelen de spannende voorstelling 'De Kunst van het Lezen' over De Griezelbus, Dolfje Weerwolfje, Jimi RIP en andere wezens van de nacht. MaxTak (va. 6 jaar) neemt je mee in een verrassende mix van scenes, ontroerende liedjes en opzwepende muziek in de voorstelling 'Bruno wordt een superheld', over Boris die net verhuisd is en het niet gemakkelijk heeft en TG Koek en Ui (va. 4 jaar) - met de Zaanse Janiek Vreeken -  speelt de humoristische voorstelling 'Van Mij!' vol energie en fantasie over delen, vriendschap, eenzaamheid en een koffer met een geheim. 

Daarnaast vinden de volgende (gratis) activiteiten plaats: 

Schrijver en illustrator Harmen van Straaten (4+)
Laat je voorlezen door schrijver en illustrator Harmen van Straaten uit de boeken 'Hé wie zit er op de wc' en 'De Geheimzinnige verdwijning van Tony Malloni' en ga aan de slag met het schilderen van Glow-in-the-dark-monsters en spoken. Een gezellig en vriendelijke middag met een klein beetje gloeiende spanning. 

Bouw mee aan de Notenkraker-Mobile met cultuurcoördinator & kunstenaar Rob Cerneüs en leerlingen van COMPAEN VMBO (6+)
In de foyer van het Zaantheater wordt op zondag 7 oktober een nieuwe stad geboren: een miniatuur-stad van ijzerdraadjes die in mobile-vorm zal worden gegoten en als kunstwerk in de foyer komt te hangen als kroonluchter bij de feestelijke jubileumvoorstelling 'de Notenkraker'. Bouw je mee aan de Notenkraker-Mobile? Iedereen van 6 jaar en ouder mag meehelpen. Cultuurcoördinator van COMPAEN VMBO begeleidt deze activiteit samen met zijn leerlingen. 

Op avontuur met De Familie Van Nielie (4+)
Stel je voor: je krijgt een verjaardagscadeau wat nog groter is dan jijzelf, maar je mag 'm pas openmaken als je jarig bent. En dat duurt nog heeeel lang. Dat overkomt Jonathan van Nielie. Je weet wel, van De Familie van Nielie. Het splinternieuwe samengestelde gezin dat sinds kort onder één dak woont. Samen met een hond, een varkentje, oma en een filosoof in de kast. Ze beleefden afgelopen seizoen een waanzinnig avontuur in Venetië waar ze bijna barstte van liefde. Dit seizoen komen ze terug en breken ze de tent af. Kom tijdens het Kinderboekenweekfeest naar de Familie van Nielie tent van Kwatta en beleef een mini-avontuur met de wonderlijke Familie van Nielie. En misschien kom jij er wel achter wat er in dat grote verjaardagscadeau zit...

Swingende muziekworkshop bij SWING (4+ en 6/7+)
Leer de klanken van de gekleurde muziekbuizen kennen: boomwhackers. Stichting SWING geeft je vandaag een swingende, gekleurde muziekles! 

Prentenboekjes (3+) en (6+) stiftgedichten in The Place to Bieb - 'Mag ik meedoen?'
In The Place to Bieb krijg je een voorleesvoorstelling  uit het boek ‘Mag ik meedoen?’ van John Kelly. Onder begeleiding van een gitarist mag er meegezongen, gespeeld en bewogen worden. Ook kun je een stiftgedicht maken. Hoe doe je dat? Kies een bladzijde uit een kinderboek. Omcirkel met stift de woorden die je mooi vindt, kleur de rest van de bladzijde in het thema van je gedicht en klaar is jouw stiftgedicht. 

Vriendenslinger maken met het Zaans Museum (4+)
Ga creatief aan de slag bij het Zaans Museum. Maak een levensgroot portret van jezelf en je vrienden. Aan het einde van de dag wordt de slinger met portretten uitgerold in het theater en kun je al je Zaanse vriendjes op papier ontmoeten!

VRIENDjestheater bij de Theaterschool Theatermijn (8+)
Vriendschap is iets heel moois in het echte leven, maar ook in het theater. In de workshop leer je alles over vrienden maken of juist doen alsof je vrienden bent… en misschien maak je hier wel nieuwe vrienden voor het leven.

Dansen met Miriam de Boer van Jemisquare Dancestudio (4+)
Dansen, springen en meezingen, dat doen we met al onze vriendjes bij Jemisquare Dancestudio. We gaan een stukje dans leren van het liedje 'Kom erbij' van kinderen voor kinderen en meer... Het wordt een feestelijk leuke middag met Miriam uit Wormerveer!

Kom 'Bij'een bij het Zaans Natuur Milieu Centrum (5+)
Kom “bij”-een met het Zaans Natuur Milieu Centrum. Zij hebben van alles mee van de (honing) bij. Je kunt hier een bijenvolk bekijken, kaarsjes van bijenwas maken, honingproeven, bijenspelletjes doen en allerlei imkermateriaal bekijken en zelfs uitproberen.

Insectentheater door docenten beeldend, muziek, dans en musical van FluXus (7+)
Luister goed en laat je fantasie je gedachten overnemen. Aan welk insect moet jij denken bij deze muziek? Hoe ziet hij eruit? En hoe beweegt hij eigenlijk? We nemen je mee in een wereld van de insecten, maar ook de wereld van het theater. Twee heel verschillende plekken die je niet zo snel samen ziet. Toch kan dat. Wil je ervaren hoe dit werkt en met ons een mini insectentheater maken? 

Vliegers maken op het voorplein met Gabriëlle Bosman (7+)
Bij het Zaantheater waait het buiten meestal altijd lekker hard. En wat is dan leuker om een mini-vlieger maken? Zeker als de zon schijnt en er een stevige bries staat. Perfect weer om lekker te gaan vliegeren. 

En verder kun je...

... je eigen vriendschapsgedichtje schrijven met Cisca & Co  (7+)

... ontspannen bij spannende verhalen (4+/6+) van onze Zaanse voorlezers

... vriendschapsbalkjes maken met Clara Balke (4+)

... meedoen met het spannende Circuit Kinderspelletjes (4+/6+)

... deelnemen aan de theaterworkshop van de Theatermijn (8+)

...vriendschapsdoosjes met een boodschap maken bij Kinderopvangorganisatie TintelTuin (5+)

... je vriendelijk laten schminken bij het schminkteam (4+)

...genieten van het optreden van Kaylee Groot (AL)

... een boek kopen bij de stand van Boekhandel Bruna en het kinderboekenweekgeschenk cadeau krijgen

en natuurlijk zijn er weer vriendelijk goede verrassingsoptredens en spannende ontmoetingen met vriendelijke vriendjes, zoals de Piraat of de Hartenkoningin