JB Meijers

Deltaboy Genre: Muziek

Deze voorstelling is al geweest.

Het broeierige Zuiden van de Verenigde Staten. JB is op tour en ontmoet een bekende bluesmuzikant. “How is it possible that you play your music the way you do when you come all the way from Europe?,” vraagt hij aan JB. “Ik speel gewoon wat in me opkomt”, antwoordt hij nonchalant, maar dat antwoord is niet genoeg. Niet voor JB, niet voor de bluesmuzikant. “Where exactly are you from?”, vraagt de bluesmuzikant na een tijdje aan JB. “Nou, dat is een beetje ingewikkeld” antwoordt hij, “Ik kom uit het Zuiden van Nederland; de Zeeuwse eilanden.” “That explains everything”, zegt de bluesmuzikant. “You’re a Deltaboy, just like us!”

 

Een belangrijk moment voor JB. Immers, is Zeeland niet net als Mississippi een voornamelijk agrarisch gebied met veel water, waar mensen hard werken, wat niet bepaald de economische motor van het land is, waar infrastructuur niet hoog in het vaandel staat, waar de tijd net een stukje langzamer gaat en soms lijkt stil te staan? Is de Deltablues niet de oorspronkelijke bron waar JB bewust of onbewust zijn omvangrijke carrière aan te danken heeft?

Hoe ver reiken de tentakels van deze oude muziekvorm in de hedendaagse muzikale vormen?

Vragen die JB zich sinds kort stelt. Een bluespurist is hij allerminst, maar de geest van mensen als Robert Johnson, Skip James, Blind Willie McTell, Muddy Waters en John Lee Hooker alsmede Duke Ellington, Count Basie en Charlie Christian is nooit ver weg in JB’s werk. Nooit!

JB Meijers is één van Nederlands bekendste muzikanten. Het grote publiek leerde hem kennen als lid van The Common Linnets en De Dijk. Hij speelde en produceerde jarenlang met bands als Acda en de Munnik, Go Back To The Zoo, Frank Boeijen, Bløf, Solomon Burke, The Mercury Rev, Posies, het Mongoolse Hanggai, Peter Maffay en vele, vele anderen. Daarnaast heeft hij twee solo-albums gemaakt en is een derde in de maak ter ondersteuning van de aanstaande tournee.

In deze voorstelling gaat JB op onderzoek naar de blues in zichzelf. Hebben Mississippi en Zeeland meer gemeen dan je zou denken? JB Meijers is één van Nederlands bekendste muzikanten en was al eerder in het Zaantheater met The Common Linnets en De Dijk. Nu komt hij voor het eerst solo naar het Zaantheater.


Extra info

Luister hier JB Meijers bij Radio 1

Bekijk hier JB Meijers bij MAX