Dit is Zaanstad

Een zoektocht naar de Hollandse volksaard Genre: Show

Wie is de Nederlander? Bestaat er zoiets als dé Nederlandse volksaard? En wat zijn onze volkomen- maar vooral onvolkomenheden? Jan Dirk van der Burg, Marcel van Roosmalen en Roelof de Vries doen in Dit Is Zaanstad een poging een antwoord te vinden op die vragen.

Met een gezonde portie tegenzin gaan de mannen door heel het land ter plaatse op onderzoek uit. Als Fotograaf des Vaderlands zoekt Jan Dirk van der Burg naar wat er zo typisch Zaans is. NRC-columnist Marcel van Roosmalen deelt, als Zaankanter, op zijn geheel eigen wijze zijn ervaring met Zaanstad en Radio 1-presentator en Slimste Mens Roelof de Vries staaft aan de hand van harde feiten triviale weetjes hoe hoog we scoren op zijn ‘Nederlandmeter’. Het optreden van een lokale artiest en interviews met plaatselijke bekendheden dragen ook bij aan de uitslag zodat aan het eind van de avond voor iedereen duidelijk is hoe (on)Nederlands Zaanstad eigenlijk is. Met speciale gasten columniste Eva Hoeke en burgemeester van Zaanstad Jan Hamming. 

Roelof de Vries won de zomereditie van De Slimste Mens 2018 en presenteert meerdere programma’s op Radio 1. Marcel van Roosmalen is columnist voor NRC Handelsblad, schrijft boeken en is een graag geziene gast op radio en tv. Jan Dirk van der Burg maakte afgelopen zomer een succesvolle Parade-voorstelling en is sinds september 2018 Fotograaf des Vaderlands, een ambt dat hij twee jaar lang bekleedt.

Met: Jan Dirk van der Burg, Roelof de Vries en Marcel van Roosmalen


Recensiequotes

  • Matthijs van Nieuwkerk over Jan Dirk van der Burg “Het valt op hoe treffend onze Fotograaf des Vaderlands Nederland naar zijn tragikomische zelf laat kijken.”
  • Matthijs van Nieuwkerk over Marcel van Roosmalen Hij heeft een arendsoog voor het menselijk tekort