De Vader

Hans Croiset, Johanna ter Steege e.a. Genre: Theater & Toneel

Tachtig is hij nu. Een gepensioneerde tapdanser die samenwoont met zijn dochter Anne en haar man Antoine. Of is hij een gepensioneerd bouwkundig ingenieur die bezoek krijgt van diezelfde dochter en haar nieuwe vriend Pierre? Waarom heeft hij zijn pyjama nog aan? Is het al ochtend of moet het nog avond worden? En waar is zijn horloge? Dat heeft hij nodig als hij zich gaat aankleden. Maar waar hij dacht dat het zou liggen, vindt hij niks. Begint hij gek te worden?

In het pijnlijk-geestige De Vader zien we de verwarring van iemand met alzheimer. Langzaam maar zeker glijdt André weg in een mistige wolk, waarin de wereld die hij eens zo goed kende zich van hem vervreemdt. Herinneringen vergaan, vertrouwde gezichten vervagen. Krampachtig probeert hij grip te houden op zijn leven, dat stukje bij beetje uiteenvalt zonder dat hij begrijpt waarom. Zijn ziekte, onrust en paniek raken ook zijn omgeving.

Dochter Anne probeert haar vader bij te staan, maar hoe help je iemand die steeds verder wegraakt? Het zorgt voor herkenbare situaties die schuren, maar ook komisch kunnen zijn.

Het internationaal bejubelde Le Père werd geschreven door de Franse auteur Florian Zeller en bekroond met de prestigieuze Franse theaterprijs Molière.

Script: Florian Zeller
Vertaling: Jolijn Tevel
Regie: Gijs de Lange
Spel: Hans Croiset, Johanna ter Steege, Wim Bouwens, Christo van Klaveren, Emma Linssen en Rian Gerritsen.