Monica Akihary & Boi Akih

Storyteller i.s.m. de Vermaning Genre: Muziek

Storyteller vertelt een verhaal in kleuren en klanken, over een reis vol onverwachte ontmoetingen. Moderne jazz en geïmproviseerde muziek verweven Monica Akihary en haar ensemble BOI AKIH moeiteloos met folktradities uit alle windstreken om daarmee een onconventioneel en toch volkomen herkenbaar en toegankelijk eigen geluid te creëren.

Akoestische klanken en elektronische soundscapes vermengen zich met het veelzijdige, warme stemgeluid van Monica Akihary, die soms in het Engels, soms in het Haruku, de taal van het eiland van haar vader, zingt. In Storyteller roepen Akihary en gitarist en componist Niels Brouwer, die samen BOI AKIH vormen, met blokfluitist Dodó Kis en koraspeler Sekou Dioubate een wereld op waar grenzen oplossen en afstanden tussen plekken, tijden en tradities niet lijken te bestaan.

Voor Storyteller ontwikkelde Niels Brouwer met koraspeler Zoumana Diarra een unieke kora; ze maakten het van origine diatonische instrument geschikt voor de eclectische stukken van BOI AKIH. In juli 2020, midden in de voorbereidingen voor het eerste Storyteller-concert, overleed Zoumana, hun muzikale soulmate en dierbare vriend. Zonder ‘Zou’ toch met Storyteller doorgaan kon pas nadat zij in Sekou Dioubate een koraspeler vonden die zijn kennis van de West-Afrikaanse muziek koppelt aan zijn wens om uiteenlopende muzikale invloeden te integreren in zijn spel. Met dezelfde nieuwsgierigheid beweegt blokfluitist Dodó Kis zich tussen stijlen en tradities, van geïmproviseerde tot Oude muziek en Hongaarse volksmuziek. Twee jonge musici, die met hun muzikale energie en ideeën BOI AKIH een heel nieuw karakter geven.

Storyteller is in samenwerking met de Vermaning georganiseerd en onderdeel van Jazz Inverdan. De voorstelling zal op 12 december plaatsvinden in de Vermaning, Westzijde 80 in Zaandam. De kaartverkoop loopt niet via het Zaantheater. U kunt kaarten bestellen door een e-mail te sturen aan info@jazzinverdan.nl met daarin uw naam, adres, lidmaatschap en het aantal gewenste zitplaatsen. Na uw reservering ontvangt u een betalingsverzoek.

------------------
Om uw bezoek aan ons theater prettig en veilig te laten verlopen, volgt het Zaantheater de richtlijnen van het RIVM. Voor toegang tot de voorstelling heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Gebruik hiervoor de CoronaCheck-app. Kijk voor meer informatie op onze speciale informatiepagina. Wij wensen u een fijne voorstelling! 
------------------