BarokOpera Amsterdam

De ontmaskering van Peter de Grote Genre: Opera

Een voorstelling met als hoofdvraag 'wie was tsaar Peter de Grote?' mag natuurlijk niet ontbreken in Zaandam. In deze mozaïekvoorstelling, samengesteld uit drie ‘opéra-comiques’ staan de grillige figuur van Peter de Grote en zijn theatrale leven centraal. Een muziektheatervoorstelling vol spraakverwarring en verkleedpartijen, snorren en mutsen, historie, theatraal vuurwerk en muzikale hoogstandjes op authentieke instrumenten.   

Rusland staat nu in de belangstelling. 300 jaar geleden ontwikkelde Tsaar Peter de Grote een sterke band met Nederland. Dit bijzondere, theatrale personage inspireerde vele componisten, zoals Donizetti (Il Borgomastro di Saardam, 1827). De idealisering van Peter in de operafragmenten – “de nepnieuwsmachine van de 19de eeuw”- wisselen we af met korte sketches en beeldende scenes om diverse waarheden te bieden over Rusland en Peter de Grote. Het is aan de toeschouwer om hieruit zijn eigen beeld van Tsaar Peter en van Rusland samen te stellen.

Barokopera Amsterdam geeft vorm aan voorstelling die voortkomen uit haar eigenzinnige visie op authentiek muziektheater. De producties richten zich op een breed theater- en muziekliefhebbend publiek. Binnen het 17de, 18de en 19de eeuws muziektheater wordt oude muziek met eigentijds theater verenigd.