BarokOpera Amsterdam

De ontmaskering van Peter de Grote Genre: Opera

Een voorstelling over tsaar Peter de Grote mag natuurlijk niet ontbreken in Zaandam. Maar “Wie was tsaar Peter de Grote?” In deze mozaïekvoorstelling, samengesteld uit drie korte komische opera’s, staat de grillige figuur van Peter de Grote en zijn theatrale leven centraal. 

'De Ontmaskering van Peter de Grote' is een muziektheaterspektakel vol spraakverwarringen, verkleedpartijtjes, snorren en mutsen, geschiedenis, theatraal vuurwerk en muzikale hoogstandjes op authentieke instrumenten. Operafragmenten met de idealisering van Peter, de ‘nepnieuwsmachine van de 19de eeuw’, wisselen af met korte sketches en beeldende scènes over Rusland en Peter de Grote.

In de voorstelling gaan we terug naar 1697, het jaar dat de Russische tsaar in Nederland verbleef om de kneepjes van het scheepsbouwersvak te leren. Onder de naam Pjotr Michajlov ging de toen 25-jarige tsaar als stagiair aan het werk op een de beroemde Zaanse scheepswerven. Hij verbleef in het kleine houten huisje op de Krimp, het Czaar Peterhuisje, op een steenworp afstand van het Zaantheater.

BarokOpera Amsterdam maakt van muziektheater uit de 17de, 18de, en 19de eeuw eigentijdse voorstellingen. De voorstelling bestaat uit drie "opéra-comiques” die over zijn leven zijn gecomponeerd: van Grétry (1790), Donizetti (1827) en Albert Lortzing (1837). Het speciaal samengestelde Zaanse koor, met 35 Zaanse volwassenen en 10 Zaanse kinderen, wordt ingestudeerd en begeleid in samenwerking met De Nationale Opera. Houdt u van de Zaanstreek, dan mag u deze voorstelling eigenlijk niet missen! 

Inleiding
Voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding over de opera door Frédérique Chauvet. De instudering en begeleiding van het Zaanse amateurkoor wordt ondersteund door De Nationale Opera.

Peter de Grote-arrangement
Het Zaantheater en het Zaans Museum besteden graag extra aandacht aan dit bijzondere geschiedkundige feit met het speciale Peter de Grote-arrangement. Dit bestaat uit een rondleiding in het Czaar Peterhuisje door conservator Farida Guseynova, het Peter de Grote-buffet in de Theaterbar van het Zaantheater en de voorstelling ‘De Ontmaskering van Peter de Grote’ door BarokOpera Amsterdam, in samenwerking met De Nationale Opera. Maak van de voorstelling een complete avond uit en treed in de voetsporen van de tsaar en beleef zijn week in Zaandam zelf.

De rondleiding in het Czaar Peterhuisje begint om 16.00 uur, waarna u over de Krimp naar het Zaantheater loopt alwaar u vanaf 17.00 uur kunt aanschuiven aan het 17e-eeuws driegangen buffet met gerechten en lekkernijen waar de tsaar destijds zijn vingers al bij aflikte. Een kijkje in de Russische keuken en culinaire gebruiken uit de 17e eeuw met als kers op de taart genieten van de voorstelling.