Het Zwanenmeer

Ballet van de Staatsopera van Tatarstan Genre: Dans & Beeldend Theater

Traditiegetrouw is er in de kerstvakantie weer een prachtig klassiek ballet te zien in het Zaantheater. Dit jaar is dat Het Zwanenmeer. Het beroemde liefdesverhaal van prins Siegfried en Odette, die door een boze tovenaar in een zwaan is veranderd, is een van de meest uitgevoerde balletten ter wereld. De prachtige muziek van Tsjaikovski wordt uitgevoerd door een live-orkest. Een betoverend sprookje voor de hele familie!

Het Zwanenmeer gaat over een ongelukkige liefde: prins Siegfried houdt van prinses Odette, die door tovenarij in een witte zwaan is veranderd. De prins kan deze betovering verbreken door een eed van eeuwige liefde af te leggen. Dit wordt echter verhinderd door de tovenaar, die zijn dochter Odile, die als twee druppels water op Odette lijkt, in een zwarte zwaan verandert.

Het Zwanenmeer is één van de meest uitgevoerde balletten ter wereld en veel van de huidige uitvoeringen sluiten nog nauw aan bij het origineel van Marius Petipa en Lev  Ivanov. Het ballet geldt als één van de hoogtepunten van het klassiek-romantische balletgenre en is geschikt voor jong en oud, een familievoorstelling bij uitstek.