PHOTO 2022 07 04 19 15 33

Verkleed als Zonnebloem van Van Gogh tijdens het festival ZIN

Festival ZIN is een nieuw, gratis toegankelijk festival in het Zaantheater speciaal voor Zaanse 60-plussers. Op zondag 19 februari presenteren Zaanse culturele organisaties zich om te laten zien wat het brede aanbod in Zaanstad is aan culturele cursussen, creatieve workshops, vrijwilligerswerk en nog veel meer. Joke Fieseler uit Krommenie treedt met Het Straattheater ‘Op de Dijck’ op tijdens het festival.

Wie is Joke Fieseler?
Joke Fieseler uit Krommenie is heel actief in het Zaanse culturele leven. Ze is niet alleen lid van Het Straattheater ‘Op de Dijck’. Ook geeft zij rondleidingen in het Zaans Museum en verzorgt educatieve programma’s voor het Honig-Breethuis en ze organiseert Monet-wandelingen door Zaandam. En dat terwijl ze tot haar zestigste eigenlijk helemaal niet zo geïnteresseerd was in kunst.

Tijdens ZIN! is Joke verkleed als Zonnebloem van Van Gogh
“Tijdens het festival ZIN! treed ik op met ‘Op de Dijck’. We gaan verkleed als bloemen die voorkomen op schilderijen van beroemde schilders. Ik ben de zonnebloem van Vincent van Gogh. Een ander gaat als een waterlelie van Monet. Ook gaat één van ons verkleed als roosje uit het lied ‘Roosje mijn roosje’ van Conny van den Bos. En dan is er nog Flora van een schilderij van Rembrandt.”

Sinds 60ste levensjaar verslingerd aan kunst
“Vroeger was ik niet zo bezig met kunst, maar juist met sport. Ik heb getennist op hoog wedstrijdniveau. Toen ik begin zestig was ben ik uit nieuwsgierigheid kunstgeschiedenis gaan studeren en heb ik ruim tien jaar gewerkt bij het Zaans Museum. Inmiddels ben ik verslingerd aan de verborgen boodschappen die je uit schilderijen kunt halen. Tijdens rondleidingen wijs ik mensen daar ook altijd op. Mijn absolute topstuk is Bathseba van Rembrandt. Een naakte vrouw heeft een brief in haar hand waar haar lot op staat geschreven. De manier waarop Rembrandt dat heeft weergegeven ontroert me keer op keer.”

Mensen vermaken en afleiden van sores
“Sinds drie jaar ben ik lid van ‘Op de Dijck’. We zijn met zes dames en treden jaarlijks in de winter op tijdens Lichtjesavond in Krommeniedijk en op Kerstmarkten. Ik vind het heel leuk om mensen met onze acts te vermaken en ze even af te leiden van de sores op de wereld. En dat wil ook graag doen tijdens het festival ZIN. Want kunst geeft het leven zin!”

Meer informatie over ZIN vind je hier.