Voorstelling Zus Van Mijn Zus

Zus van mijn Zus

Ariane Schluter en Marisa van Eyle

  • Theater & Toneel, Theater in de middag

Twee zussen treffen elkaar voor het eerst sinds jaren weer. Aanleiding is een brief van de gemeente: het graf van hun overleden zusje wordt geruimd. Zus van mijn zus is een lofzang op het leven en een ode aan onze doden. In deze rijke theatermiddag laten twee topactrices een langgekoesterde wens in vervulling gaan: voor het eerst staan ze samen op het toneel. De tekst is van Peer Wittenbols.

Twee zussen, beiden ouder dan ze willen toegeven, staan ineens voor de praktische keuze: ‘Wat doen we met Coosje?’ Hun vijftig jaar geleden overleden zusje zal worden geruimd. Tenzij de grafrechten worden verlengd.

Ze mijmeren wat over hun vroegste herinneringen aan ‘ons kleine zusje’, maar al snel volgen de verhalen over alle andere dierbaren die ze verloren: ooms, tantes, vader, moeder, collegae, idolen, ex-vriendjes etc. Ze nodigen de dood, als onlosmakelijk deel van het leven, uit aan tafel. Ontelbare anekdotes, gedachten en emoties buitelen over elkaar heen. Er ontstaat een caleidoscopisch portret van deze twee springlevende zielen en hun 1000 dierbare doden.

Over Ariane Schluter speelde na haar studie aan de Toneelacademie Maastricht bij verschillende gezelschappen, waaronder lange tijd bij Het Nationale Theater. Voor haar rollen in Strange Interlude (2003) en Eden (2004) ontving zij de Theo d'Or toneelprijs en in 2010 ontving zij de Theo Mann-Bouwmeesterring. Naast het toneel is Ariane ook te zien in vele films en series.

Over Marisa van Eyle studeerde aan de Toneelschool Maastricht en werkte vervolgens mee aan verschillende theaterproducties. Naast het toneel is ze ook te zien in vele films en series, waaronder de films Abeltje, Zwartboek en Alles is liefde. In 2001 won ze een Gouden Kalf.

Over Peer Wittenbols schrijft toneelteksten, scenario’s, liedteksten, verhalen en gedichten. Met zijn teksten won hij in 2013 won hij de Annie M.G. Schmidtprijs. In het najaar van 2021 was de marathonvoorstelling Trojan Wars voor HNTJong te zien.

Forbo Flooringzaal Bestel
Ticketprijs incl. €3,60 drankje & garderobe

Extra informatie:

Regie: Belle van Heerikhuizen
Met: Ariane Schluter en Marisa van Eyle
Overige: Tekst: Peer Wittenbols Kostuums: Bernadette Corstens Scenografie: Ruben Wijnstok
Ik wil: Theater in de middag, Theater op de dinsdagmiddag