Voorstelling De Gliphoeve 2022 © Les Adu
08De Gliphoeve Foto Elisabetta Agyeiwaa

Orkater en Bijlmer Parktheater

De Gliphoeve

  • Theater & Toneel

Het is 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. Etta besluit met haar dochter Millie en zoon Glenn naar Nederland te gaan. Vader Stanley blijft in Suriname. Vol verwachting, energie en humor probeert deze sterke moeder haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe vaderland. Maar niemand zit op ze te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen.

Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door een groep Surinaamse activisten, die hun net gearriveerde landgenoten er woonruimte bieden. Gezinnen leven er onder, boven en op elkaar, soms in bittere armoede. Ondanks het beton vindt men er warmte: in eten en drinken, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

De Gliphoeve is een voorstelling vol levenskracht en muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken.

Albert Heijnzaal Bestel

Extra informatie:

Regie: Geert Lageveen
Met: Manoushka Zeegelaar Breeveld, Xavier Molijn, Dionne Verwey, Gery Mendes
Overige: Tekst: Bodil de la Parra, Maarten van Hinte, Geert Lageveen Muzikale leiding: Gery Mendes Muziek: Gery Mendes, Sophie Anglionin, Walther Muringen, Sanne Landvreugd
Ik wil: Tip van Kim, Muziektheater

Recensies

De Gliphoeve is een meeslepende en ontroerende familiekroniek, die de aandacht vestigt op een onderbelichte periode in de recente Nederlandse geschiedenis.

NRC

De Gliphoeve is een toegankelijk verteeld stukje Nederlandse migratiegeschiedenis, met een kloppend hart.

de Volkskrant