Kik Julika Marijn In De Schaduw Van Rembrandt Foto Carla Van De Puttelaar (Liggend)

Julika Marijn

In de schaduw van Rembrandt

  • Theater & Toneel, Theater in de middag

Tegen het decor van wat eerder de Gouden Eeuw werd genoemd, laat Julika Marijn Rembrandts tweede vrouw, Geertje Dircx, aan het woord. Een eigentijdse voorstelling over de keerzijde van genialiteit en roem. Krachtige vrouwen die hun stem zoeken is een terugkerend thema in het werk van Julika Marijn. Eerder maakte ze o.a. een succesvolle voorstelling over Etty Hillesum.

Geertje Dircx was Rembrandts tweede vrouw. Ze was jarenlang zijn minnares en voedde zijn zoon Titus op. Ze zag zijn meesterwerken, waaronder De Nachtwacht, ontstaan en stond zelf ook model voor de grote schilder. Totdat Hendrickje Stoffels ten tonele verscheen. Geertje werd bruut opzijgeschoven en uiteindelijk door Rembrandt opgesloten in een tuchthuis.

Al meer dan 350 jaar staat ‘de meester van het licht’ wereldwijd in de schijnwerpers. In de schaduw van Rembrandt is de herstory van Geertje; een eigentijdse voorstelling over de keerzijde van genialiteit en roem, loyaliteit en de bittere grenzen daarvan.

Forbo Flooringzaal Bestel

Extra informatie:

Ik wil: Theater op de dinsdagmiddag, Theater in de middag

De pers over haar vorige programma 'Etty Hillesum – Dat onverwoestbare in mij'

Marijn brengt haar solovoorstelling met grote toewijding en in een beheerste stijl, naturel, nooit over-geëmotioneerd, soms zelfs met distantie. Dat werkt goed. Briljant is de redenering van Hillesum waarom zij níet wil onderduiken. Tot op het laatst behoudt de voorstelling een optimistische toon, en dat is indrukwekkend. Beklemming en hoop gaan samen. Dat is knap gedaan, want op die manier behoudt Dat onverwoestbare in mij exact wat een historische voorstelling moet doen: je waant je in de tijd van toen, zonder kennis van nu.

Theaterkrant

Indrukwekkende voorstelling over de laatste jaren van Etty Hillesum.

NRC