ZaanThuisTheater: het Zaantheater bij u thuis

Gelukkig mogen wij onze deuren weer voorzichtig open en voorstellingen programmeren voor een publiek van maximaal 30 bezoekers. Vanaf 1 juli mogen we zelfs weer 100 bezoekers ontvangen. Het is een klein begin, maar we verheugen ons om u weer te zien in ons theater. Tot het moment dat we weer een volledige programmering kunnen aanbieden, blijven wij leuke tips en initiatieven uit de culturele wereld verzamelen en in het ZaanThuisTheater plaatsen en onder de hashtag #ZaanThuisTheater op Facebook en Instagram. Het enige dat u hoeft te doen is er lekker voor gaan zitten. 

De nieuwste tip komt uit eigen huis (zie hieronder): 
Omdat we bij deze eerste voorstelling maar 30 bezoekers mochten ontvangen, hebben we een opname gemaakt zodat iedereen thuis kan meegenieten. Was u er toch een beetje bij!

VOORSTELLINGEN

Mini-editie 'Mens durf te lezen!'
Bedenker en producent Anita Gundlach is ook weer terug van even weggeweest en stelde een vrolijke mini-editie samen. Presentatie was natuurlijk weer in handen van Hans Kuyper. Te gast was de Zaanse kunstschilder, schrijver, uitgever en redacteur Martijn Couwenhoven. Pianist Guus Westdorp en zangeres Daphne Groot zorgden voor de muzikale bijdrage. Recht uit het hart!

Het Nationale Theater
Heeft u 'The Nation' van Het Nationale Theater (2018) gemist? Deze tijden van thuisblijven geven u de ultieme kans om deze bingewatch-voorstelling (nog) eens te bekijken! Deze en nog veel meer voorstellingen zijn te zien in het thuistheater van Het Nationale Theater. U komt misschien zelfs tijd te kort!

Films van voorstellingen
Veel voorstellingen die u nu moet missen in het Zaantheater kunt u op Netflix als film bekijken! Bekijk bijvoorbeeld 'The Great Gatsby'. Een abonnement op Netflix kost de eerste maand niets. 

Theater Rotterdam bij u thuis
Bij ons heeft u nog net de voorstelling 'Repelsteeltje en de Blinde prinses' kunnen zien, maar ook voor Theater Roterdam is het doek tijdelijk gevallen. Een aantal voorstellingen, podcasts en een documentaire vertonen zij in hun thuistheater. Bekijk bijvoorbeeld 'De Gelaarsde Poes', 'Snorro' of het ballet 'PABLO'. 

Orkater & Chill
Ook theatergezelschap Orkater deed een greep uit het archief en brengt om 15.00 uur een voorstelling. Op 25 maart - De Familie Mansøn (2015), Orkater/Lars Doberman en op 27 maart - 237 redenen voor seks (2011).

Theaterflix
Theaterflix is een On Demand platform waar iedereen kan genieten van de mooiste toneel-, dans-, cabaret-, en jeugdvoorstellingen. Nu zijn veel voorstellingen gratis beschikbaar gemaakt (normaal € 10 per 6 maanden).

Maas Theater
Vanwege het Coronavirus kun je nu niet naar het theater. Maar dat betekent niet dat je helemaal geen toffe voorstellingen kunt zien! Maas Theater vertoont elke dag een andere voorstelling via zijn tv-kanaal. Je kunt ook leuke workshops doen. Kom je snel kijken?

Cabaret

Muzikaal nummer over lege theaterzalen
Muzikaal cabaretduo Spruijt en Opperman hebben het nummer 'Bewaar je ticket' online gezet over lege theaterzalen. Een mooie nummer, recht uit het hart. Over het theatervak en onze lege zalen.

'Wees een beetje lief' - Steef de Jong
Heeft u de eenmansoperettes van Steef nog nooit gezien? Dan is dit uw kans: het eerste deel van zijn trilogie, 'Groots en Meeslepend wil ik leven', is gratis online te zien. Kom alvast in de stemming met het lied 'Wees een beetje lief'.

Er kan nog gelachen worden
De Volkskrant ging op zoek naar plekken waar u uw favoriete comedians nog kunt bekijken. Alvast twee tips: via NPO Start kunt u gratis kijken naar Rundfunk, maar ook Showponies van Alex Klaasen is er gratis te zien. Lees het gehele artikel HIER

Voorstellinggemist.tv
Een online platform waar u veel grote namen van het cabaret kunt terug zien. Er staan bijvoorbeeld voorstellingen op van Youp van 't Hek, Ronald Goedemondt, Theo Maassen, Brigitte Kaandorp, Lenette van Dongen en vele anderen. U kijkt de eerste 14 dagen gratis.

Andries Tunru
Had u kaarten voor de voorstelling van Andries Tunru op 27 maart en moet u hem deze avond missen? Elke avond doet Andries Turnu live via instagram de Quarantaine-Comedy. Kijk snel verder en lach deze onzekere tijden voor even weg.

Toneel

DE VERLEIDERS: Kijk thuis
Heeft u de spraakmakende en soms controversiële voorstellingen in het Zaantheater gemist of wilt u nog eens kijken naar bijvoorbeeld '#NIKSTEVERBERGEN' of 'De Casanova's van de Vastgoedfraude'? Dat kan via de website De Verleiders: Kijk thuis. 

Turks Fruit bij u thuis
Vorig seizoen was de toneelbewerking van 'Turks Fruit', het beroemde boek van Jan Wolkers, in het Zaantheater te zien. De voorstelling bleek een ongekend succes en ontving lovende kritieken. Bekijk de online registratie en geniet (nog eens) van het bejubelde acteerwerk van Chris Peters en Ali Zijlstra als Erik en Olga.

Dans

Het Nationale Ballet met Don Quichot
Houdt u van klassiek ballet? Dan moet u zeker naar het Youtubekanaal kijken van Het Nationale Ballet. Op zaterdag 4 april wordt het volledige ballet 'Don Quichot' uitgezonden. Heeft u zaterdag geen tijd om te kijken? Geen probleem, de stream blijft na 4 april nog een hele week staan.

Geniet online van 'Dream Time'
Tot zondag 31 mei kunt u de prachtige choreografie 'Dream Time' van choreograaf Jiří Kylián vertolkt door de dansers van Introdans bewonderen via de Introdans Thuisbioscoop. Na het zien van Dream Time weet je niet of je naar een ballet hebt gekeken of even hebt gedroomd.

Muziek

3:AM

3:AM bestaan uit Katrina, Donovan en Ruby uit Zaandam. Zij proberen tijdens deze nare tijd toch muziek te maken. Zij hebben een nummer van Maan gecoverd op 1,5 meter afstand.

17 Miljoen mensen
Davina Michelle geeft vanaf 20 maart vier miniconcerten vanuit een leeg Ahoy. Deze worden elke 
vrijdagavond om 20.00 uur online uitgezonden via het youtubekanaal van Radio 538.

OG3NE
Omdat Amy tot een risicogroep behoort, zijn de zusjes van elkaar gescheiden en zitten ze in hun eigen huis. Maar ook zij hebben een manier gevonden om samen te zingen! Los van elkaar met gitarist Rory op hun oortje...en dit is het resultaat!

Huiskamerconcerten

Alain Clark speelt iedere dag met een andere muzikant vanuit zijn woonkamer. De optredens zijn via Instagram te volgen. Wij geven hier alvast een voorproefje met Yuki Kempees van DJ trio Kris Kross Amsterdam. Genieten!

We'll never walk alone
Musical Nederland verzamelde zich online voor een bijzondere versie van het beroemde lied 'You never walk alone'. Troostrijk en prachtig gezongen. Bedankt voor dit mooie initiatief!

 

WEBSERIE

Stadsboerderij Darwinpark - Zoektocht naar tante Clara
Op de Facebook-pagina van Stadsboerderij Darwinpark staat een webserie met doel om tante Clara te vinden! Zoek jij mee?

De Vandalen - Leven in tijden van Corona
'Toen wij de tijd hadden' is een online dramaserie over het leven dat doorgaat in tijden van isolatie. Volledig vanuit huis gemaakt door De Vandalen. Iedere dinsdag en vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering op hun website.

Berichten uit de bunker
Collectief Het Paradijs kwam vanwege een 'lockdown' vast te zitten in de kelder van Theater Bellevue. Ze lieten het er niet bij zitten en besloten tot het maken van vijf filmpjes, getiteld 'Berichten uit de bunker'. Erg leuk om te zien!

Percussie met Percossa
In het kader van de Kindermuziekweek maakte Percossa een aantal doe-filmpjes op Youtube: 'Percussie met Percossa', waarin de mannen met spullen uit verschillende ruimtes van het huis muziek maken. En ja..., zelfs uit het kleinste kamertje! Doe mee en drum er lustig op los.

 

INTERVIEWS

Interview met Angelique Finkers en Kim Muller
"Op de planning stonden 277 voorstellingen, de teksten voor de nieuwe brochure werden al geschreven. Corona veranderde het programma in een héél grote puzzel." Lees hier het gehele interview.

Interview met Kim Muller door De Orkaan
Hoe redt het Zaantheater zich in deze tijden van crisis? Edwin Kleiss van De Orkaan bespreekt de stand van zaken met programmeur Kim Muller in deze podcast. 

Niet in première...
De Theaterkrant publiceert de serie 'Niet Op' met iedere dag een interview met een theatermaker die die dag in première zou gaan, maar die in verband met het Coronavirus is geannuleerd. Wat betekent dit voor hen?

 

JEUGD

Dans mee met Jemi Dance Studio
Zin om te dansen op leuke nummers? Jemi Dance Studio heeft verschillende instructievideo's van dansjes op hun Facebook-pagina staan. 

De Zaans Zilver zangles van FluXus
Zin om eens lekker voluit te zingen? Dat kan met de online zangles van FluXus' zang- en theaterdocente Daphne Groot. Deze les is bedacht voor de 60-plussers van Zaans Zilver, maar natuurlijk mag iedereen meedoen! 

Workshops en vlogs van het Zaans Museum
Het Zaans Museum heeft een nieuwe dependance: het Thuismuseum. Doe hier leuke workshops voor kinderen én volwassenen of bekijk de vlogs over verschillende museumstukken en -locaties.

Muziek maken met Dirk Scheele

Een gloednieuwe online serie voor alle thuiszittende kinderen. Elke dag om 10 uur plaatst Dirk een nieuwe video op zijn YouTube-kanaal. Doe je mee?

Het Repelsteeltje en de Blinde prinses-bordspel
Alles wat je nodig hebt om het spel te spelen, kun je hier downloaden. Dus trommel je broertjes, zusjes of je ouders op en speel dit knotsknettergekke spel!

Dans mee met Het Nationaal Ballet
Nu we de deur niet meer uit kunnen voor de nodige beweging, heeft Het Nationaal Ballet de online balletles in het leven geroepen. Elke vrijdag om 11.00 uur kunt u meedoen via youtube. Schuif de tafel maar aan de kant en doe mee. Voor iedereen die op een leuke manier wil bewegen!

Klokhuis masterclass
Om het brein van onze kinderen in beweging te houden, organiseert het Klokhuis elke dag om 14.00 uur een kindermasterclass. Doen jullie mee?

 

PODCAST

Podcast Trojan Wars
Marjolijn van Heemstra vroeg Trojan Wars acteur Emmanuel Ohene Boafo, die zou spelen in de vijf uur durende mega-productie Trojan Wars wat het met je doet als na twee jaar voorbereiden de première niet doorgaat. U hoort het in de podcast van De Binnenbühne (De Correspondent). 

Man Man Man, de Podcast
Beluister hier de nieuwste podcasts van Bas, Chris en Domien. Ook zij kunnen niet om het Coronavirus heen en maakten er een podcast over. 
Op 1 oktober zijn de heren trouwens live te zien in het Zaantheater!

 

OVERIGE

Tussen Kunst en Quarantaine
Voor als u thuiswerkt en de muren op u afkomen: kies een kunstwerk, gebruik drie attributen om dit kunstwerk na te bootsen en deel via Tussenkunstenquarantaine.