Wereld Alzheimer Dag - De vele gezichten van dementie

Zaandam, dinsdag 21 september 2021

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. Alzheimer Nederland organiseert ook dit jaar weer mooie (online) activiteiten om van te genieten én om meer bekendheid te geven aan het onderwerp dementie. Vanavond wordt bijvoorbeeld in Zaandam de indrukwekkende film 'The Father' vertoond in De Fabriek. 'The Father' is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. De briljante vertolking van Anthony Hopkins laat je geen moment los.

Ook theatermakers zijn geïnspireerd door de vele gezichten van deze ziekte. Dit theaterseizoen kunt u in het Zaantheater twee hoopvolle en mooie voorstellingen bewonderen over dementie. Op dinsdag 12 oktober speelt Matzer Theaterproducties de voorstelling 'U kunt me gerust een verhaal vertellen (morgen ben ik het toch weer vergeten)' en op vrijdag 12 november schitteren o.a. Anne Wil Blankers en Hans Croiset in ' Het Oog van de Storm'. Hieronder leest u meer over deze twee voorstellingen en kunt u kaarten bestellen.

'Je kunt me gerust een geheim vertellen (morgen ben ik het toch weer vergeten)' - Matzer Producties
dinsdag 12 oktober - 20.30 uur

Een moeder raakt haar kompas kwijt. En haar streken. Haar kind gaat op zoek naar de gebruiksaanwijzing. In de mist, in de hilariteit, in het verdriet en soms ook in de wanhoop. Ergens in een tijdmachine vinden ze elkaar en komen ze dichter bij elkaar dan ooit. Je kunt me gerust een geheim vertellen is een hoopvolle theatervoorstelling over dementie; geschreven door regisseur Madeleine Matzer, gespeeld door Juul Vrijdag, met muzikale ondersteuning door Helge Slikker. 

Het Oog van de Storm - Hans Croiset, Anne Wil Blankers, Johanna ter Steege e.a.
dinsdag 12 november- 20.00 uur

In Het Oog van de Storm volgen we André en Madeleine, die al meer dan 50 jaar gelukkig getrouwd zijn. Hij was ooit een succesvol schrijver, maar de laatste tijd is hij vergeetachtig en verward. Zij een toegewijde en sterke vrouw, die altijd zijn steun en toeverlaat is geweest. Dit weekend zijn hun dochters, Anne en Elise, naar het ouderlijk huis gekomen om op verzoek van de uitgever André’s papieren te sorteren. Na een stormachtige nacht gebeuren er vreemde dingen. Alles wijst erop dat er een groot gemis te betreuren is. Maar wie is er overleden?