Toi toi toi Lotte Kuijt!  

Zaandam, vrijdag 11 februari 2022

In de nieuwe serie ‘Toi toi toi’ reizen we met theatermakers en acteurs mee naar het Zaantheater. Vandaag lopen we mee met Lotte Kuijt. Zij is regie-assistent bij ’100 % Coco de Musical’ een voorstelling die op zaterdagavond 19 februari in première gaat in het Zaantheater. Met haar 22 jaar is Lotte flink aan de weg aan het timmeren in de theaterwereld.

Lotte doet meteen open. Ze woont in een authentiek arbeiderswoninkje in het centrum van Zaandam. Ze heeft haar jas al aan en hijst een grote rugzak op haar rug. “Daar zitten de toi toi tjes in,” vertelt ze, terwijl we de straat uitlopen. “Kadootjes die cast- en crewleden elkaar geven vlak voor een première.”

Bekende vader
Zaterdagavond is de première van ‘100% Coco de Musical’. Een voorstelling gebaseerd op de populaire boekenreeks van Niki Smit. Dit is niet de eerste voorstelling waar Lotte aan meewerkt. Vanaf haar zestiende geeft ze les op de Zaanse Theaterschool. En ze heeft een agentschap waarmee ze kinderen begeleidt die in films, televisieseries en musicals spelen. Je hoort vaak dat mensen van haar leeftijd niet goed weten wat ze willen, verlamd door alle keuzes. Hoe kan het dat zij wel zo goed weet wat ze wil? “Ik ben opgegroeid in het theater. Al vanaf dat ik twee ben zat ik naast mijn vader terwijl hij regisseerde,” vertelt ze.

Lotte is de dochter van Bruun Kuijt, een bekende theaterregisseur uit de Zaanstreek. ”Theater past heel goed bij mij. Misschien is dat toeval. Mijn broer had dezelfde jeugd, maar wil juist nooit meer naar het theater,” vertelt ze lachend.

Gepest
En morgen dus de première van ‘100% Coco de Musical’, over een meisje dat ook goed weet wat ze wil. Zijn er meer overeenkomsten tussen Lotte en Coco? “Coco is een meisje met een eigen kledingstijl. Zodra ze naar de middelbare school gaat wordt ze uitgemaakt voor Coco de clown. Ik werd op de middelbare school ook gepest. Waarschijnlijk omdat ik zo goed wist wat ik wilde. Toch heb ik me daar nooit door uit het veld laten slaan. En Coco word er uiteindelijk ook juist sterker door,” vertelt Lotte.

We zijn bij het Zaantheater. Lotte duwt de deur open en geeft de toi toi tjes af bij de kassa. We mogen niet weten wat het is, dat is nog een verrassing. Wat is haar droom voor over tien jaar? “Ik hoop dat ik dan kinderen regisseer. Het allerliefst laat ik kinderen stralen,” zegt ze. Ze neemt afscheid en loop de stad weer in. Vanmiddag gaat ze een pak scoren voor de première. Toi toi toi Lotte!