Social Sofa wint €6500

Zaandam, 15 december 2021

Woningcorporatie Parteon in Krommenie heeft een prijs van €6500 uitgereikt aan vrijwilliger van het Zaantheater en huurder van Parteon, Jessie Tonkes. Via het pilotproject ‘Huurder aan Zet’ konden huurders van Parteon plannen insturen om hun woonomgeving socialer, groener en prettiger te maken. Jessie Tonkes diende een idee in om samen met buurtbewoners uit Krommenie een Social Sofa te maken.


Op 14 december werd Jessie door Parteon verrast met een cheque. Jessie: “Ik ben ontzettend blij. Fantastisch dat ik mijn buurt op mag pimpen. Eerder heb ik gezien dat er tijdens het mozaïeken van Social Sofa’s vriendschappen voor het leven werden gesloten. Ik weet zeker dat dat nu ook zal gebeuren.”

‘Social Sofa Zaanstad’ is een initiatief van het Zaantheater
‘Social Sofa’ is een landelijk project dat het Zaantheater tijdens de beperkende coronamaatregelen in 2020 naar Zaanstad heeft gehaald om mensen bij elkaar te brengen. Een Social Sofa is een betonnen bank die uit naam van een bedrijf of instelling door een team vrijwilligers wordt ingelegd met mozaïek. De sofa’s worden geplaatst in de buitenruimte waar mensen zich uitgenodigd voelen om te gaan zitten op deze vrolijke kunstwerken en een praatje met elkaar te maken. Daarbij heeft het maakproces een sociale meerwaarde voor de deelnemers. Ook Burgemeester Hamming is erg enthousiast over het project van het Zaantheater: “Ik hoop dat we er in Zaanstad in slagen om duizend bankjes te realiseren, duizend plekken waar mensen elkaar ontmoeten en mensen elkaar spreken.”